Kemi
Elektrolytligevægte
05. november 2007 af
03y (Slettet)
Hej
Jeg har problemer med følgende opgave:
For ammoniak gælder:
(1) NH3(g) -><- NH3(aq)
(2) NH4+(aq) -><- NH3(aq) + H+
I nedbør er pH ofte 5 og ammoniumkoncentrationen lig 10^(-4)M
Jeg skal finde ligevægtskoncentrationen af NH3(g) ved hhv. 25 og 5 grader C.
Mit forslag:
1) Ligevægtskoncentrationen af NH3(aq) (25graderC) bestemmes udfra ligevægtskoncentrationerne af H+ og ammonium (de givne?) og ligevægtskonstanten for reaktion (2) beregnet udfra dG(standard) = -RTlnK ved at løse:
K(eq) = ([NH3(aq)]*10^(-5)M)/10^(-4)M
Ligevægtskoncentrationen af NH3(aq) (5graderC) bestemmes på samme måde med ligevægtskonstanten korrigeret for temp. vha. Van't Hoffs ligning.
2) Ligevægtskonstaten for reaktion (1) beregnes og korrigeres som i 1) og ligevægtskoncentrationen af NH3(g) bestemmes af: K(eq)=[NH3(aq)]/[NH3(g)]
Er det korrekt angrebet?
Jeg har problemer med følgende opgave:
For ammoniak gælder:
(1) NH3(g) -><- NH3(aq)
(2) NH4+(aq) -><- NH3(aq) + H+
I nedbør er pH ofte 5 og ammoniumkoncentrationen lig 10^(-4)M
Jeg skal finde ligevægtskoncentrationen af NH3(g) ved hhv. 25 og 5 grader C.
Mit forslag:
1) Ligevægtskoncentrationen af NH3(aq) (25graderC) bestemmes udfra ligevægtskoncentrationerne af H+ og ammonium (de givne?) og ligevægtskonstanten for reaktion (2) beregnet udfra dG(standard) = -RTlnK ved at løse:
K(eq) = ([NH3(aq)]*10^(-5)M)/10^(-4)M
Ligevægtskoncentrationen af NH3(aq) (5graderC) bestemmes på samme måde med ligevægtskonstanten korrigeret for temp. vha. Van't Hoffs ligning.
2) Ligevægtskonstaten for reaktion (1) beregnes og korrigeres som i 1) og ligevægtskoncentrationen af NH3(g) bestemmes af: K(eq)=[NH3(aq)]/[NH3(g)]
Er det korrekt angrebet?
Svar #1
05. november 2007 af Kemiersjov (Slettet)
1) Beregn [NH3] ud fra syre-base ligevægten mellem NH3 og NH4+. Brug pKa for reaktionen.
2) Beregn NH3 damptrykket v.h.a. Henrys lov. Find Henrys konstant i din bog for NH3 - den er sikkert givet ved 25 Gr C.
2) Beregn NH3 damptrykket v.h.a. Henrys lov. Find Henrys konstant i din bog for NH3 - den er sikkert givet ved 25 Gr C.
Svar #2
05. november 2007 af 03y (Slettet)
Ok, men hvad så ved 5 grader C? Der skal jeg vel bruge Van't Hoffs ligning til at korrigere ligevægtskonstanterne (Henry's konstant og pKa for NH4+)?
Svar #3
05. november 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Jo, men så skal du kende deltaH.
Typisk opgives temperaturafhængigheden af både pKa værdier og Henrys konstanter i mange tabelværker, så du kan også bruge data derfra.
Typisk opgives temperaturafhængigheden af både pKa værdier og Henrys konstanter i mange tabelværker, så du kan også bruge data derfra.
Skriv et svar til: Elektrolytligevægte
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
