Kemi
Ligevægtsproblem
06. november 2007 af
03y (Slettet)
Hej
Jeg betragter ligevægten:
H2S(aq) -><- H2S(g)
Jeg beregner ligevægtskonstanten ved 25 grader og 1 atm., Henry's Konstant, vha. termodynamiske data:
dG(standard) = -RTln(K(H)) <=> K(H) = 10 (L*atm)/(mol)
Herefter lyder det: 1 liter gas – der indeholder 10-3 mol H2S(g) – bringes i kontakt med 0,05 L vand. Beregn fordelingen af H2S i hhv. gas- og vandfase ved ligevægt; antag totaltrykket konstant på 1 atm og temperaturen lig 25°C.
Mit forslag:
p(H2S(g),ligevægt) = ((10^(-3)mol - x)*RT)/V
c(H2S(aq),ligevægt) = x/0,05L
p(H2S(g))/c(H2S(aq)) = K(H)
(((10^(-3)mol - x)*RT)/V)/(x/0,05L) = 10 (L*atm)/(mol)
<=>
x = 1,09*10^(-4)mol H2S(aq)
Er det korrekt?
Jeg betragter ligevægten:
H2S(aq) -><- H2S(g)
Jeg beregner ligevægtskonstanten ved 25 grader og 1 atm., Henry's Konstant, vha. termodynamiske data:
dG(standard) = -RTln(K(H)) <=> K(H) = 10 (L*atm)/(mol)
Herefter lyder det: 1 liter gas – der indeholder 10-3 mol H2S(g) – bringes i kontakt med 0,05 L vand. Beregn fordelingen af H2S i hhv. gas- og vandfase ved ligevægt; antag totaltrykket konstant på 1 atm og temperaturen lig 25°C.
Mit forslag:
p(H2S(g),ligevægt) = ((10^(-3)mol - x)*RT)/V
c(H2S(aq),ligevægt) = x/0,05L
p(H2S(g))/c(H2S(aq)) = K(H)
(((10^(-3)mol - x)*RT)/V)/(x/0,05L) = 10 (L*atm)/(mol)
<=>
x = 1,09*10^(-4)mol H2S(aq)
Er det korrekt?
Svar #1
06. november 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Du definere KH som: KH=P/C, hvor P er trykket af H2S i atm og C er koncentration i mol/l.
Du har derfor to ligninger, der bestemmer systemet.
1. ligning er Henrys lov KH=P/C
2. ligning er en masse balance.
Mængden af H2S er i alt 10^-3 mol.
Du skal derfor omregne trykke af H2S i gassen til mol. Dette gøres med idealgasligningen: n= PV/(RT).
Hermed ved du, at 10^-3=C*0,05 + n
Indsæt udtryk fra idealgasligningen, hvorved du får:
10^-3=C*0,05 + PV/(RT)
Du har nu to ligningner med to ubekendte (C og P).
Løs disse.
Du har derfor to ligninger, der bestemmer systemet.
1. ligning er Henrys lov KH=P/C
2. ligning er en masse balance.
Mængden af H2S er i alt 10^-3 mol.
Du skal derfor omregne trykke af H2S i gassen til mol. Dette gøres med idealgasligningen: n= PV/(RT).
Hermed ved du, at 10^-3=C*0,05 + n
Indsæt udtryk fra idealgasligningen, hvorved du får:
10^-3=C*0,05 + PV/(RT)
Du har nu to ligningner med to ubekendte (C og P).
Løs disse.
Svar #2
06. november 2007 af 03y (Slettet)
Det giver det samme som mit forslag :-)
Jeg bliver så bedt om at lave en figur der viser dG som funktion af H2S(g)
dG = dG(standard) + RT*ln(Q), hvor Q = P(H2S(g))/c(H2S(aq))
Men jeg kender ingen sammenhørende værdier?
Jeg bliver så bedt om at lave en figur der viser dG som funktion af H2S(g)
dG = dG(standard) + RT*ln(Q), hvor Q = P(H2S(g))/c(H2S(aq))
Men jeg kender ingen sammenhørende værdier?
Skriv et svar til: Ligevægtsproblem
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
