Matematik
Diff. + 3-trinsreglen
11. november 2007 af
Beki (Slettet)
Vis at funktionen f(x)=5x^2 er differentiabel ved at anvende 3-trinsreglen.
Hvordan gør jeg det :s er helt blank
Hvordan gør jeg det :s er helt blank
Svar #3
12. november 2007 af sveegaard (Slettet)
Differenskvotienten hedder dy/dx, eller i "grove" træk deltay/deltax. Vi starter med at finde deltay:
Trin 1 - find deltay:
Siden y = f(x0) = 5x^2, må deltay være y2 - y1. hvor y2 er f(x0+h) (h er deltax) og y1 er f(x0). Altså:
deltay = f(x0 + h) - f(x0). Vi får i dit tilfælde, at:
deltay = 5(x+h)^2 - 5x^2 = 5x^2 + 5h^2 + 10xh - 5x^2 = 5h^2 + 10xh
Trin 2 - dividér med deltax:
Siden deltax jo var h, så dividerer vi lige:
deltay/deltax = (5h^2 + 10xh) / h = 5h + 10x
Trin 3 - hvad sker der, når deltax nærmer sig nul:
lim h-> (5h + 10x) = 10x
Dette trin er for at omdanne deltay/deltax, som sådan set er differenskvotienten ved store ændringer i x, til dy/dx, fordi ændringen i x nu nærmer sig nul.
Jeg håber du forstod min version af 3-trinsreglen :D
Trin 1 - find deltay:
Siden y = f(x0) = 5x^2, må deltay være y2 - y1. hvor y2 er f(x0+h) (h er deltax) og y1 er f(x0). Altså:
deltay = f(x0 + h) - f(x0). Vi får i dit tilfælde, at:
deltay = 5(x+h)^2 - 5x^2 = 5x^2 + 5h^2 + 10xh - 5x^2 = 5h^2 + 10xh
Trin 2 - dividér med deltax:
Siden deltax jo var h, så dividerer vi lige:
deltay/deltax = (5h^2 + 10xh) / h = 5h + 10x
Trin 3 - hvad sker der, når deltax nærmer sig nul:
lim h-> (5h + 10x) = 10x
Dette trin er for at omdanne deltay/deltax, som sådan set er differenskvotienten ved store ændringer i x, til dy/dx, fordi ændringen i x nu nærmer sig nul.
Jeg håber du forstod min version af 3-trinsreglen :D
Svar #4
12. november 2007 af sveegaard (Slettet)
Rettelse: lim h->0 (5h + 10x)
Du indsætter jo blot 0 på h's plads for at finde ud af, hvad det bliver..
Du indsætter jo blot 0 på h's plads for at finde ud af, hvad det bliver..
Skriv et svar til: Diff. + 3-trinsreglen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
