Kemi

Pufferligningen og pKs

30. maj 2004 af *A* (Slettet)
Jeg har hørt at man kan finde pKs udfra en titrerkurve vha af pufferligningen. ´Men hvad er pufferligningen??? Her ledt efter den i min bog (kemi 2000 B) men den står der altså ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2004 af Kathrine_m (Slettet)

Pufferligningen er :
pH= pKs + log((B)/(S)), hvor S og B betegner et korresponderende syre-basepar. Puferligningen kan også skrives:
pH= pKs+ log n(B)/n(S).

Brugbart svar (3)

Svar #2
31. maj 2004 af Kathrine_m (Slettet)

Glemte helt at nævne hvordan du bestemmer pKs. pH = pKs når der er tisat ækvivalente base og halvdelen af syren. Eks ved titrering af en svag syre med en stærk base:
20 mL 0.100 M CH3COOH titreres med 0.100 M NaOH. Når der tilsat 10,0 mL NaOH, er der tilsat halvdelen af den ækvivalente mængde NaOH, og halvdelen af eddikesyremolekyler er blevet omdannet til acetationer. Hvis du har lavet en titrerkurve for titreringen vil du kunne aflæse pH = for 10 mL, hvor pH = pKs. I vores tilfæde er det 4,76. Håber at du forstår dette og det kan hjælpe dig. Skal selv til eksamen i morgen. Er der mulighed for at du kan hjælpe mig? Har du lavet nogle dispositioner til din eksamen? I så fald var det muligt at jeg kunne se dem. Mest for at sammeligne dem med mine.

Svar #3
01. juni 2004 af *A* (Slettet)

Desværre har ikke lavet dispositioner endnu, skal først til eksamen om en uge.

Altså jeg kan godt forstå at man kan gøre dette som du beskriver, men jeg forstår altså ikke helt den logiske/matematiske sammenhæng bag det. vil du forklre mig det?

Og desuden. Hvornår gælder pufferligningen? I svage syre, stærke,, middelstærke eller måske bare i alle?

Svar #4
04. juni 2004 af *A* (Slettet)

Ok jeg tror jeg har det nu. Åltså når der er tilsat halvdelen af den ækvivalente mængde af NaOH så er [NaOH]=x og [CH3COOH]=2x men fordi halvdelen af eddikesyren er blevet omdannet til acetat ionenr er [CH3COOH] i virkeligheden kun x og da de 2 koncentrationer er ligestore bliver "deres brøk" til 1 og da LOG(1)=0 er pH så lig pKs

Har jeg ret?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2004 af MastMovie (Slettet)

Ja, det er rigtigt.

Svar #6
05. juni 2004 af *A* (Slettet)

Ok, men skal nu lige være helt sikker. er det alligevel halvdelen af CH3COOH som reagerer. Fordi så vidt jeg ved så er eddikesyre da en svag syre, stadig kan den jo så godt reagere, men skulle bare være helt sikker ville nemlig tro det var mindre

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2004 af KemiKasper (Slettet)

nej, du tænker på en vandig opløsning. Når den titreres med hydroxid reagerer! :D

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. juni 2004 af KemiKasper (Slettet)

mangler vist et 'alt' efter 'reagerer' :p

Svar #9
06. juni 2004 af *A* (Slettet)

ahhh, smart!

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. juni 2008 af Serena88 (Slettet)

Nu skal jeg lige forstå her? er PH=pKs ved ækvilliens punktet?

Brugbart svar (0)

Svar #11
04. juni 2008 af Serena88 (Slettet)

Eller er det de vandrette steder på kurven man skal aflæse for at få Pks?

Skriv et svar til: Pufferligningen og pKs

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.