Kemi

Chlor og brunsten.

14. november 2007 af maca0911 (Slettet)
Hej alle.

Jeg skal holde et lille foredrag i morgen og jeg mangler bare svar på et spørgsmål, håber i kan hjælpe:
Først skulle jeg afstemme reaktionsskema:

4H+ + MnO2 + 2Cl- ? Mn2+ + Cl2 + 2H2O. ( har jeg gjort ja.)

Udfra dette skal jeg så beregne antal liter chlor der maks kan fremstilles udfra 10,0 g. brunsten med overskud af saltsyre. og her kommer spørgsmålet, Hvordan beregner jeg dette ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2007 af mathon

til mængdeberegning:

MnO2 + 4HCl --> MnCl2 + Cl2 + 2H2O, hvoraf

1 mol MnO2 ækvivalerer 1 mol Cl2

86,938 g MnO2 ækvivalerer 24 L Cl2 ved 20°C og 1 atm
10,0 g MnO2 ækvivalerer x L Cl2 ved 20°C og 1 atm

og

x/24 = l0/86,938

x = (l0/86,938)*24 = 2,76

10,0 g MnO2 ækvivalerer 2,76 L Cl2 ved 20°C og 1 atm

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2007 af mathon

uddybning:

pV = nRT

V = nRT/p = (1 mol)*(0,082058 L*atm*mol^(-1)*K^(-1)*(273+20)K/(1 atm) =

24,0429 L

Svar #3
14. november 2007 af maca0911 (Slettet)

Lyder alt sammen meget godt, tusind tak. Jeg forstår bare ikke helt hvordan du får:
V = nRT/p = (1 mol)*(0,082058 L*atm*mol^(-1)*K^(-1)*(273+20)K/(1 atm) til at give 24,0429 L ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2007 af mathon

pV = nRT idealgasligningen har du hørt om

1 mol af en hvilken som helst ideal med trykket 1 atm og temperaturen 20°C
har
molarrumfanget
V = nRT/p = (1 mol)*(0,082058 L*atm*mol^(-1)*K^(-1)*(273+20)K/(1 atm) =

24,0429 L

R = 8,31451 J/(mol*K) = 0,082058 L*atm/(mol*K)

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2007 af mathon

1 mol af en hvilken som helst ideal

-->

1 mol af en hvilken som helst ideal gas

Svar #6
14. november 2007 af maca0911 (Slettet)

Yes ok, i get it.

Mange tusind tak :)

Skriv et svar til: Chlor og brunsten.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.