Kemi
opløselighed/opløselighedsprodukt
18. november 2007 af
Dhill (Slettet)
Hej, er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave. Evt. fortælle hvad jeg først skal beregne.
Et bægerglas indeholder en 0,0010M vandig opløsning af PbCl2 ved 25 grader celsius.
Bægerglasset henstår nu, således at vandet kan fordampe. På et tidspunkt er der fordampet så meget vand, at opløsningens volumen er halveret.
Er opløsningen på det nævnte tidspunkt overmættet, mættet eller umætet?
På forhånd tak
Et bægerglas indeholder en 0,0010M vandig opløsning af PbCl2 ved 25 grader celsius.
Bægerglasset henstår nu, således at vandet kan fordampe. På et tidspunkt er der fordampet så meget vand, at opløsningens volumen er halveret.
Er opløsningen på det nævnte tidspunkt overmættet, mættet eller umætet?
På forhånd tak
Svar #1
18. november 2007 af mathon
med halveret opløsningsvolumen er c = 0,0020M
hvis s er opløseligheden af PbCl2 i mol/L
er
i
PbCl2(s) <--> Pb^(2+)(aq) + 2Cl^(-)(aq)
[Pb^(2+)] = s og [Cl^(-)] = 2s, hvoraf
[Pb^(2+)][Cl^(-)]^2 = 2*10^(-5) M^3 = s*(2s)^2 = 4s^3
4s^3 = 2*10^(-5) M^3
s = ((2*10^(-5) M^3)/4)^(1/3) = 0,0171 M
c(PbCl2) = 0,0020 M < s = 0,0171 M hvorfor opløsningen er umættet
hvis s er opløseligheden af PbCl2 i mol/L
er
i
PbCl2(s) <--> Pb^(2+)(aq) + 2Cl^(-)(aq)
[Pb^(2+)] = s og [Cl^(-)] = 2s, hvoraf
[Pb^(2+)][Cl^(-)]^2 = 2*10^(-5) M^3 = s*(2s)^2 = 4s^3
4s^3 = 2*10^(-5) M^3
s = ((2*10^(-5) M^3)/4)^(1/3) = 0,0171 M
c(PbCl2) = 0,0020 M < s = 0,0171 M hvorfor opløsningen er umættet
Skriv et svar til: opløselighed/opløselighedsprodukt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
