Kemi
Asparaginsyre: pH-beregning
19. november 2007 af
Klodsinen (Slettet)
Jeg har brug for lidt vejledning i følgende opgave,
Beregning af pH for opløsning ved det sidste ækvivalenspunkt:
Opgaven omhandler asparginsyre, der findes i en stærk sur opløsning, den er diprot og har følgende pKs-værdier.
pKs1=2,0
pKs2=8,8
100 mL saltsur opløsning indeholdende asparaginsyre titreres med 0,1M NaOH. På baggrund af givet titreringskurve ses at der ved første ækvivalenspunkt er tilsat 14,0 mL NaOH, mens der ved 2. er tilsat 24,0 mL NaOH.
JEg har i forgående beregnet konc. af asparaginsyre i opløsningen til 1,38*10^-2M.
Men hvordan skal jeg beregne ph-værdien ved sidste ækvivalenspunkt?
På forhånd tak!
Beregning af pH for opløsning ved det sidste ækvivalenspunkt:
Opgaven omhandler asparginsyre, der findes i en stærk sur opløsning, den er diprot og har følgende pKs-værdier.
pKs1=2,0
pKs2=8,8
100 mL saltsur opløsning indeholdende asparaginsyre titreres med 0,1M NaOH. På baggrund af givet titreringskurve ses at der ved første ækvivalenspunkt er tilsat 14,0 mL NaOH, mens der ved 2. er tilsat 24,0 mL NaOH.
JEg har i forgående beregnet konc. af asparaginsyre i opløsningen til 1,38*10^-2M.
Men hvordan skal jeg beregne ph-værdien ved sidste ækvivalenspunkt?
På forhånd tak!
Svar #1
21. november 2007 af alexey (Slettet)
Titreringskurven består af flg dele:
1. overskud af syre
2. puffersystem Asp(H2+) + OH- == Asp(H) + H20 omkring pKs1
3. puffersystem Asp(H) + OH- == Asp(-) + H20 omkring pKs2
4. overskud af base
du snakker om ækv puknktet på grænsen mellem dele 3 og 4. her har du netop opbrugt al Asp(H), den med 1 proton, og har en opløsning kun indeholdende den helt deprotonerede Asp(-), vand, Cl- og Na+, hvor kun det første stof afgør pH.
Brug derfor
pH = 14 - ½(pKb - logCb)
for den svage base Asp(-). Husk pKb(Asp(-)) + pKs(Asp(H)) = 14 for korresponderende syre-basepar.
Pas på med koncentrationsberegningen. du kan sige at du har 0,001mol asparginsyre (det tager 24-14=10mL 0,1M NaOH for at titrere alle molekyler fra en form til en anden), men koncentrationen ændrer sig, idet titreringen fortynder opløsningen.
Konc i starten er så 0,001mol/0,1L = 0,01M og kommer kun ned, det kan ikke nå på 0,0138M som du har. se hvor du har fejlen.
håber det hjælper
1. overskud af syre
2. puffersystem Asp(H2+) + OH- == Asp(H) + H20 omkring pKs1
3. puffersystem Asp(H) + OH- == Asp(-) + H20 omkring pKs2
4. overskud af base
du snakker om ækv puknktet på grænsen mellem dele 3 og 4. her har du netop opbrugt al Asp(H), den med 1 proton, og har en opløsning kun indeholdende den helt deprotonerede Asp(-), vand, Cl- og Na+, hvor kun det første stof afgør pH.
Brug derfor
pH = 14 - ½(pKb - logCb)
for den svage base Asp(-). Husk pKb(Asp(-)) + pKs(Asp(H)) = 14 for korresponderende syre-basepar.
Pas på med koncentrationsberegningen. du kan sige at du har 0,001mol asparginsyre (det tager 24-14=10mL 0,1M NaOH for at titrere alle molekyler fra en form til en anden), men koncentrationen ændrer sig, idet titreringen fortynder opløsningen.
Konc i starten er så 0,001mol/0,1L = 0,01M og kommer kun ned, det kan ikke nå på 0,0138M som du har. se hvor du har fejlen.
håber det hjælper
Skriv et svar til: Asparaginsyre: pH-beregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
