Kemi
Ligevægtsreaktion
20. november 2007 af
andersbm (Slettet)
Hej...jeg kunne godt bruge hjælp til delopgave c og d. Jeg har lavet dem, men tvivler på rigtigheden og den ene og anden metode. Nogen der vil tage et kik. De første opgaver er skrevet en, da de er en del af helhedsforståelsen
Er der please ikke nogen der vil hjælpe...det brænder på nu
Hilsen Anders
Når nitrogendioxid bobles gennem vand, omdannes det fuldstændigt til salpetersyre og salpetersyrling efter følgende reaktionsskema:
2NO2(g)+H2O(l)-->HNO3(aq)+HNO2(aq)
a) Opskriv syre-baseligevægtene for henholdsvis salpetersyre og salpetersyrling i vand.
HNO3(aq)+H2O(l)-->NO3(-)(aq)+H3O(+)(aq)
HNO2(aq)+H2O(l)-->NO2(-)(aq)+H3O(+)(aq)
b) Bestem styrkekonstanerne for de to ved opslag:
HNO3: Ks=22,4 M
HNO2: 4,47*10^-4 M
Antag, at man leder 0,050 mol nitrogendioxid ned i 1,00 L vand.
c) Beregn de formelle koncentrationer af HNO3 og HNO2 i opløsningen.
Først findes forholdet mellem nitrogendioxid og de to syrer:
så deres stofmængder bliver: 0,050*0,5=0,025
Så divideres med 1 L og deres formelle koncentrationer er fundne:
c=0,025 mol/1,00 L=0,025 M
Man kan til start regne med, at salpetersyreligevægten er forskudt helt mod højre og , mens salpetersyrlingligevægten er forskudt helt imod venstre.
d) Beregn værdi for H3O(+) i opløsningen og udregn pH..
Jeg siger, at den formelle koncentratione af min stærke syre(HNO3) må være cirka lig koncentrationen af oxonium, derfor er den 0,025 M og pH=-log(0,025)=1,6
Ellers tænkte jeg at bruge ligevægtensloven således, men er det rigtigt eller var det første det:
solve(22,4=0,025/x^2,x)-->x=0,033 altså [H3O+]=0,03 og så -log(0,033)=1,47
Imidlertid er salpetersyrlingligevægten reelt eksisterende.
e) Beregn forholdet imellem de aktuelle koncentrationer af NO2- og HNO2 i opløsningen
Her vil jeg gøre det samme med ligevægt og derved få en koncentration af NO2- og bruge den til forholdsbestemmelse i forhold til den formelle af HNO2
Er der please ikke nogen der vil hjælpe...det brænder på nu
Hilsen Anders
Når nitrogendioxid bobles gennem vand, omdannes det fuldstændigt til salpetersyre og salpetersyrling efter følgende reaktionsskema:
2NO2(g)+H2O(l)-->HNO3(aq)+HNO2(aq)
a) Opskriv syre-baseligevægtene for henholdsvis salpetersyre og salpetersyrling i vand.
HNO3(aq)+H2O(l)-->NO3(-)(aq)+H3O(+)(aq)
HNO2(aq)+H2O(l)-->NO2(-)(aq)+H3O(+)(aq)
b) Bestem styrkekonstanerne for de to ved opslag:
HNO3: Ks=22,4 M
HNO2: 4,47*10^-4 M
Antag, at man leder 0,050 mol nitrogendioxid ned i 1,00 L vand.
c) Beregn de formelle koncentrationer af HNO3 og HNO2 i opløsningen.
Først findes forholdet mellem nitrogendioxid og de to syrer:
så deres stofmængder bliver: 0,050*0,5=0,025
Så divideres med 1 L og deres formelle koncentrationer er fundne:
c=0,025 mol/1,00 L=0,025 M
Man kan til start regne med, at salpetersyreligevægten er forskudt helt mod højre og , mens salpetersyrlingligevægten er forskudt helt imod venstre.
d) Beregn værdi for H3O(+) i opløsningen og udregn pH..
Jeg siger, at den formelle koncentratione af min stærke syre(HNO3) må være cirka lig koncentrationen af oxonium, derfor er den 0,025 M og pH=-log(0,025)=1,6
Ellers tænkte jeg at bruge ligevægtensloven således, men er det rigtigt eller var det første det:
solve(22,4=0,025/x^2,x)-->x=0,033 altså [H3O+]=0,03 og så -log(0,033)=1,47
Imidlertid er salpetersyrlingligevægten reelt eksisterende.
e) Beregn forholdet imellem de aktuelle koncentrationer af NO2- og HNO2 i opløsningen
Her vil jeg gøre det samme med ligevægt og derved få en koncentration af NO2- og bruge den til forholdsbestemmelse i forhold til den formelle af HNO2
Svar #1
20. november 2007 af lotteha (Slettet)
du skal i d'eren bruge ligevægtsloven, hvor du sæter x og syreresten til oxoniumionerne.
Y=KS=22,4=x^2/c-x=x^2/0,025-x
så isolere du x
Y=KS=22,4=x^2/c-x=x^2/0,025-x
så isolere du x
Skriv et svar til: Ligevægtsreaktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
