Kemi
opløseligehed, ligevægt
25. november 2007 af
surey (Slettet)
En opløsning er mættet med Ag2SO4, Ksp = 1,4E-5
a) Udregn [Ag+] i denne mættet opløsning
Den får jeg til 0,03 M
b)Hvilken masse af Na2SO4 skal tilføres 0,500 L for at opløsningen sænker [Ag+] til 4.0E-3 M
b spørgsmålet kan jeg simpelthen ikke finde ud af.
Håber der er nogen der kan hjælpe
a) Udregn [Ag+] i denne mættet opløsning
Den får jeg til 0,03 M
b)Hvilken masse af Na2SO4 skal tilføres 0,500 L for at opløsningen sænker [Ag+] til 4.0E-3 M
b spørgsmålet kan jeg simpelthen ikke finde ud af.
Håber der er nogen der kan hjælpe
Svar #1
25. november 2007 af mathon
Ag2SO4(s) <--> 2Ag^(+)(aq) + SO4^(2-)(aq)
[Ag^(+)(aq)]^2*[SO4^(2-)(aq)] = 1,4*10^(-5) M^3
hvis opløseligheden af Ag2SO4 er s (mol/L)
gælder
koncentration:
Ag2SO4(s) <--> 2Ag^(+)(aq) + SO4^(2-)(aq)
.........s.....................2s....................s
og dermed
[Ag^(+)(aq)]^2*[SO4^(2-)(aq)] = (2s)^2*s = 1,4*10^(-5) M^3
4s^3 = 1,4*10^(-5) M^3
s = (1,4*10^(-5)/4 M^3)^(1/3) = 0,015183 M
[Ag^(+)(aq)) = 2s = 2*0,015183 M = 0,30366 M
b)
[Ag^(+)(aq)]^2*[SO4^(2-)(aq)] = 1,4*10^(-5) M^3
(4.0*10^(-3) M )^2*[SO4^(2-)(aq)] = 1,4*10^(-5) M^3
[SO4^(2-)(aq)] = (1,4*10^(-5) M^3)/((4.0*10^(-3) M )^2) = 0,875 M
0,5 L skal således indeholde:
n = (0,5 L)*(0,875 mol/L) = 0,4375 mol [SO4^(2-)(aq)]
men indeholder kun
n = (0,5 L)*(s mol/L) = (0,5 L)*(0,015183 mol/L) = 0,007591 mol
der skal altså til den halve liter opløsning tilsættes 0,007591 mol [SO4^(2-)(aq)]
i form af Na2SO4, som indeholder 1 mol SO4^(2-) pr mol
den tilførte masse af Na2SO4 skal således være: (0,007591 mol)*(142,04 g/mol) = 1,07829 g Na2SO4 = ca. 1,1 g Na2SO4
[Ag^(+)(aq)]^2*[SO4^(2-)(aq)] = 1,4*10^(-5) M^3
hvis opløseligheden af Ag2SO4 er s (mol/L)
gælder
koncentration:
Ag2SO4(s) <--> 2Ag^(+)(aq) + SO4^(2-)(aq)
.........s.....................2s....................s
og dermed
[Ag^(+)(aq)]^2*[SO4^(2-)(aq)] = (2s)^2*s = 1,4*10^(-5) M^3
4s^3 = 1,4*10^(-5) M^3
s = (1,4*10^(-5)/4 M^3)^(1/3) = 0,015183 M
[Ag^(+)(aq)) = 2s = 2*0,015183 M = 0,30366 M
b)
[Ag^(+)(aq)]^2*[SO4^(2-)(aq)] = 1,4*10^(-5) M^3
(4.0*10^(-3) M )^2*[SO4^(2-)(aq)] = 1,4*10^(-5) M^3
[SO4^(2-)(aq)] = (1,4*10^(-5) M^3)/((4.0*10^(-3) M )^2) = 0,875 M
0,5 L skal således indeholde:
n = (0,5 L)*(0,875 mol/L) = 0,4375 mol [SO4^(2-)(aq)]
men indeholder kun
n = (0,5 L)*(s mol/L) = (0,5 L)*(0,015183 mol/L) = 0,007591 mol
der skal altså til den halve liter opløsning tilsættes 0,007591 mol [SO4^(2-)(aq)]
i form af Na2SO4, som indeholder 1 mol SO4^(2-) pr mol
den tilførte masse af Na2SO4 skal således være: (0,007591 mol)*(142,04 g/mol) = 1,07829 g Na2SO4 = ca. 1,1 g Na2SO4
Svar #2
25. november 2007 af mathon
rettelse:
der skal altså til den halve liter opløsning tilsættes (0,4375-0,007591) mol [SO4^(2-)(aq)] = 0,429909 mol [SO4^(2-)(aq)]
i form af Na2SO4, som indeholder 1 mol SO4^(2-) pr mol
den tilførte masse af Na2SO4 skal således være: (0,429909 mol)*(142,04 g/mol) = 61,0643 g Na2SO4 = ca. 61 g Na2SO4
der skal altså til den halve liter opløsning tilsættes (0,4375-0,007591) mol [SO4^(2-)(aq)] = 0,429909 mol [SO4^(2-)(aq)]
i form af Na2SO4, som indeholder 1 mol SO4^(2-) pr mol
den tilførte masse af Na2SO4 skal således være: (0,429909 mol)*(142,04 g/mol) = 61,0643 g Na2SO4 = ca. 61 g Na2SO4
Skriv et svar til: opløseligehed, ligevægt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
