Kemi
opløselighed
25. november 2007 af
Dhill (Slettet)
hej, jeg har en lille opgave om opløselighed.
a) beregn de aktuelle koncentrationer af Ca^2+ og F^- i en mættet vandig opløsning af calciumfluorid ved 25 grader celsius.
Hvordan gør man det, når man ikke har andre oplysninger.?
på forhånd tak
a) beregn de aktuelle koncentrationer af Ca^2+ og F^- i en mættet vandig opløsning af calciumfluorid ved 25 grader celsius.
Hvordan gør man det, når man ikke har andre oplysninger.?
på forhånd tak
Svar #1
25. november 2007 af alexey (Slettet)
du har ligevægtsreaktionen
CaF2 == Ca2+ + 2Cl-
med en opløselighedskonstant K = [Ca2+][Cl-]^2.
værdien af K ved 25oC kan du slå op i databogen.
du ved også, at koncentrationen af Cl- er dobbelt så stor som af Ca2+, altså
[Cl-] = 2[Ca2+].
så kan du indsætte hvad du ved i formlen:
K = [Ca2+](2[Ca2+])^2
= 4[Ca2+]^3
så [Ca2+] = kubikrod(K/4) er koncentration af Ca2+. koncentrationen af Cl- er som sagt det dobbelte.
god fornøjelse :)
CaF2 == Ca2+ + 2Cl-
med en opløselighedskonstant K = [Ca2+][Cl-]^2.
værdien af K ved 25oC kan du slå op i databogen.
du ved også, at koncentrationen af Cl- er dobbelt så stor som af Ca2+, altså
[Cl-] = 2[Ca2+].
så kan du indsætte hvad du ved i formlen:
K = [Ca2+](2[Ca2+])^2
= 4[Ca2+]^3
så [Ca2+] = kubikrod(K/4) er koncentration af Ca2+. koncentrationen af Cl- er som sagt det dobbelte.
god fornøjelse :)
Skriv et svar til: opløselighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
