Kemi

pH - basalt

26. november 2007 af Die_Prinzessin (Slettet)
Hej alle .

Jeg har et meget simpelt spørgsmål egentligt .. Det handler om beregning af pH for acetylsalicylsyre.

Opgaven lyder: Hvad er pH i en liter opløsning, der indeholder 500 mg acetylsalicylsyre?

Jeg har oplyst, at:
pKs = 3,49
Molarmasse: 180,16 g/mol

Jeg har beregnet pH til 3,02 . Er dette rigtigt? Det burde da ikke være så surt?

Tak .

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2007 af -Zeta- (Slettet)

Hmm.. jeg beregner surhedsgraden til at være 1.5. Men hvorfor burde Acetylsalicylsyre ikke være surt?

Svar #2
26. november 2007 af Die_Prinzessin (Slettet)


Okay , det ved jeg heller ikke . Bare en idé jeg havde, fordi det netop er et lægemiddel .

Øh , okay - men det jeg gør for at få 3,02 er følgende :

Først finder jeg stofmængden af acetylsalicylsyre i opløsningen. Den er 0,00278 mol. Dernæst indsætter jeg i formlen for svage syrer:

pH=0,5*(3,49-log(0,00278), som så giver 3,02 ?



Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

#2 Jeg får det samme som dig. Resultatet lyder fornuftigt nok, pKs er jo rimelig lav.

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2007 af -Zeta- (Slettet)

Det var mig som var en klovn. Jeg så 500 mg, som 500 gram. :-) Beklager.

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2007 af mathon

syren er middelstærk:

Cs = (0,5 g/L)/(180,16 g/mol) = 0,002775 mol/L

Ks = 10^(-pKs) = 10^(-3,49) = 0,000324


pH = -log[(-Ks+sqr(Ks^2+4*Ks*Cs))/2]

pH = -log[(-0,000324+sqr(0,000324^2+4*0,000324*0,002775))/2]

pH = 3,09174 = ca. 3,1

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2007 af mathon

se evt.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=277791

Skriv et svar til: pH - basalt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.