Fysik

E = k*T?

29. november 2007 af mathjælp (Slettet)
Er der en formel, der hedder
E = k*T
og hvad angiver den i så fald?
E er jo energi (men hvilke slags?), k er en konstant og T er temperatur...

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2007 af mathon

E er kinetisk energi

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2007 af sheaf (Slettet)

E er den gennemsnitlige molekylenergi, ikke den kinetiske energi, i en (meget stor) samling klassiske partikler, i hvilken energien følger Boltzmannfordelingen. Den kinetiske energi er større end kT.

Svar #3
30. november 2007 af mathjælp (Slettet)

Er det muligt at udlede det?

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2007 af mathon

korrektion til #1:

...nu ved jeg ikke hvilken stofkonsistens, du har i tankerne,
men i en model
for den indre energi af en ideal gas
gælder for et molekyle

<(1/2)m*v^2> = (3/2)kT,

hvor
v er er farten af molekylets massemidtpunkt
og
(1/2)m*v^2 er den gennemsnitlige værdi af molekylernes translatoriske energi
k er Boltzmanns konstant 1,38*10^(-23) J/(mol*K)


Den samlede translatoriske af N molekyler er derfor

E_trans = N(3/2)kT = n*N_A*(3/2)kT = (3/2)n*(N_A*k)T = (3/2)n*RT,
hvor
R er den universelle gaskonstant 8,31 J/(mol*K)

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. november 2007 af mathon

Den samlede translatoriske af N molekyler er derfor

-->

Den samlede translatoriske energi af N molekyler er derfor

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2007 af lottefar (Slettet)

#0 Jeg tror du mere generelt tænker på resultatet af ævkipartionsteoremet hvor man beskriver den gennemsnitslige energi af en frihedsgrad som 1/2*kT, ja det kan udledes, men det er et stykke over gymnasiepensum.

Svar #7
01. december 2007 af mathjælp (Slettet)

Men er der ikke en formel, der hedder noget med E = k*T? Hvor der ikke er en talkonstant foran? k er som I skriver Boltzmanns konstant.

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. december 2007 af mathon

opsummering:
den gennemsnitlige energi pr. frihedsgrad pr. molekyle er 1/2*kT.

Da der findes 3 ligeværdige - med samme gennemsnitsværdi - frihedsgrader er den samlede gennemsnitlige energi pr. molekyle (3/2)*kT

i fuld overensstemmelse med #4's
= (3/2)kT

translatorisk betyder "forskydningsmæssige"

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. december 2007 af mathon

opsummering:
den gennemsnitlige energi pr. frihedsgrad pr. molekyle er 1/2*kT.

Da der findes 3 ligeværdige - med samme gennemsnitsværdi - frihedsgrader er den samlede gennemsnitlige energi pr. molekyle (3/2)*kT

i fuld overensstemmelse med #4's
= (3/2)kT

translatorisk betyder "forskydningsmæssige"
og
= den gennemsnitlige energi pr molekyle.

Skriv et svar til: E = k*T?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.