Fysik

Ligefrem proportionalitet

01. december 2007 af F i e (Slettet)
Hvis jeg har lavet en graf med noget ud af x-aksen og andet op ad y-aksen og har en lineær funktion, og herefter bliver bedt om at afgøre om der er tale om en ligefrem proportionalitet som en af mine formler foreskriver.. Hvordan gør jeg det? (det går altså ikke ud på at undersøge om proportionalitetskonstanten har den rette værdi)

På forhånd tak ..

Og GLÆDELIG JUL :D

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2007 af mathon

ligefrem proportionalitet
betyder

y/x = k(onstant),
hvoraf

y = kx eller y = ax, dvs. med y= ax+b, hvor b = 0

den rette linje skal således gå gennem (0,0), hvis der foreligger ligefrem proportionalitet

Svar #2
01. december 2007 af F i e (Slettet)

Jeg prøver det lige, og vender tilbage :) TAK !!

Svar #3
01. december 2007 af F i e (Slettet)

Hmm .. Jeg kan ikke få det til at passe :/

Det går ud på at undersøge bølgeligningen v=f*lambda,

Jeg har en graf som har 1/f på 1. aksen, og lambda på andenaksen .
Jeg har tilføjet en tendenslinje udfra grafen, og får den lineære funktion til at hedde;
y=46,801x-0,0159.

Kan ikke se hvordan jeg skal få det til at hænge sammen med det du skrev :) Hvordan skal jeg afgøre om der er tale om en ligefrem proportionalitet udfra det her? :)

Vh Fie

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2007 af mathon

bemærk:

f*lambda = v

f er OMVENDT proportional med lambda
og

(1/T)*lambda = v

v*T = lambda

v er OMVENDT proportional med T

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2007 af mathon

omvendt proportionalitet
betyder

x*y = k(onstant),
hvoraf

y = k/x eller y = a/x
hvorfor

for x>0 og y>0 (x,y) ligger på den ligesidede hyperbelgren i 1. kvadrant

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2007 af mathon

for a>0

Svar #7
01. december 2007 af F i e (Slettet)

Det lyder meget indviklet? Jeg kan ikke se hvordan jeg skal kæde de ting du har skrevet sammen med de tal jeg har i #3 ..

Kan du vise mig hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. december 2007 af mathon

sammenhængen er:

hvis du af grafen lambda versus (1/f) har en lineær sammenhæng, der kan udtrykkes

lambda = k*(1/f) hvor (lambda;k;f) € (R+)^3

gælder

lambda *f = k

k skal så kunne tolkes som bælgernes udbredelsesfart

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. december 2007 af mathon

bælgernes --> bølgernes

Svar #10
01. december 2007 af F i e (Slettet)

Okay, tak .. :)

Skriv et svar til: Ligefrem proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.