Kemi
Reaktionsskema
03. december 2007 af
Krinizzle (Slettet)
En opløsning er fremstillet ved at komme 65.0mL 0.150M HCl og 85.0mL 0.0528M HNO3 i en 500 mL målekolbe og fylde op til mærket med demineraliseret vand.
a) Beregn pH for opløsningen
Opløsningen hældes ud i et bægerglas hvor der findes 2.50g NaOH(s)
b) Opskriv et reaktionsskema for den reaktion der finder sted i bægerglasset.
Når reaktionen er slut, afkøles opløsningen til 25oC . Voluminet er stadig 500mL.
c) Beregn pH for den nye opløsning.
Har brug for hjælp til opgave b)
a) Beregn pH for opløsningen
Opløsningen hældes ud i et bægerglas hvor der findes 2.50g NaOH(s)
b) Opskriv et reaktionsskema for den reaktion der finder sted i bægerglasset.
Når reaktionen er slut, afkøles opløsningen til 25oC . Voluminet er stadig 500mL.
c) Beregn pH for den nye opløsning.
Har brug for hjælp til opgave b)
Svar #1
03. december 2007 af mathon
HCl og HNO3 er begge stærke syrer og derfor helt ioniserede,
hvorfor
c(H^(+)) = c_s (den formelle syrekoncentration)
a)
HCl:
n(H^(+)) = V*c_s = (65.0 mL)* (0.150 mmol/mL) = 9.75 mmol
HNO3:
n(H^(+)) = V*c_s = (85.0 mL)* (0.0528 mmol/mL) = 4.488 mmol
n(H^(+))_total = (9.75+4.488)mmol = 14.238 mmol i fællesrumfanget 500 mL
c(H^(+)) = (4.488 mmol)/(500 mL) = 0,028476 mmol/mL = 0,028476 mol/L =
0,028476 M
pH = -log(0,028476) = 1,54552 = ca. 1.5
b)
NaOH(s) + H^(+)(aq) --> Na^(+)(aq) + H2O, hvoraf kan læses
c)
1 mol NaOH(s) ækvivalerer 1 mol H^(+)(aq) eller
40 g NaOH(s) ækvivalerer 1 mol H^(+)(aq)
2.50 g NaOH(s) ækvivalerer x mol H^(+)(aq),
hvoraf
x/(1 mol) = 2.50/40
x = (2.50/40)*(1 mol) = 0.0625 mol = 62.5 mmol, heraf ses,
at
2.50 g NaOH(s)kunne have reageret med 62.5 mmol H^(+)(aq), som imidlertid er i UNDERSKUD. Der bliver således et OVERKSUD af
OH^(-)(aq) på (62.5-14.238)mmol = 48.262 mmol i rumfanget 500 mL
c(OH^(-)(aq)) = (48.262 mmol)/(500 mL) = 0.096524 mmol/mL = 0.096524 mol/L = 0.096524 M
pOH = -log(0.096524) = 1,01536
ved 25°C
gælder
pH = 14 - pOH = 14 - 1,01536 = 12,9846 = ca. 13
hvorfor
c(H^(+)) = c_s (den formelle syrekoncentration)
a)
HCl:
n(H^(+)) = V*c_s = (65.0 mL)* (0.150 mmol/mL) = 9.75 mmol
HNO3:
n(H^(+)) = V*c_s = (85.0 mL)* (0.0528 mmol/mL) = 4.488 mmol
n(H^(+))_total = (9.75+4.488)mmol = 14.238 mmol i fællesrumfanget 500 mL
c(H^(+)) = (4.488 mmol)/(500 mL) = 0,028476 mmol/mL = 0,028476 mol/L =
0,028476 M
pH = -log(0,028476) = 1,54552 = ca. 1.5
b)
NaOH(s) + H^(+)(aq) --> Na^(+)(aq) + H2O, hvoraf kan læses
c)
1 mol NaOH(s) ækvivalerer 1 mol H^(+)(aq) eller
40 g NaOH(s) ækvivalerer 1 mol H^(+)(aq)
2.50 g NaOH(s) ækvivalerer x mol H^(+)(aq),
hvoraf
x/(1 mol) = 2.50/40
x = (2.50/40)*(1 mol) = 0.0625 mol = 62.5 mmol, heraf ses,
at
2.50 g NaOH(s)kunne have reageret med 62.5 mmol H^(+)(aq), som imidlertid er i UNDERSKUD. Der bliver således et OVERKSUD af
OH^(-)(aq) på (62.5-14.238)mmol = 48.262 mmol i rumfanget 500 mL
c(OH^(-)(aq)) = (48.262 mmol)/(500 mL) = 0.096524 mmol/mL = 0.096524 mol/L = 0.096524 M
pOH = -log(0.096524) = 1,01536
ved 25°C
gælder
pH = 14 - pOH = 14 - 1,01536 = 12,9846 = ca. 13
Skriv et svar til: Reaktionsskema
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
