Fysik

Hvilken lov er det nu?

03. december 2007 af topra (Slettet)
Hvilken lov beskriver noget med temperaturen og (ud?)strålingen af et legeme?
Jeg har fuldstændig svedt det ud...

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2007 af mathon

Stefan Boltzmanns sætning:

P = sigma*epsilon*A(T1^4-T2^4)

P er strålingseffekten
sigma = strålingskonstanten 5,67*10^(-8) W/(m^2*K^4)
epsilon = emmisionsgraden (0<epsilon<1)
A det strålende legemes overflade
T1 det strålende legemes Kelvin-temperatur
T2 omgivelsernes Kelvin-temperatur

(sigma*epsilon) betegnes ofte som en stofafhængig strålingskonstant.

Svar #2
03. december 2007 af topra (Slettet)

Hmm, jeg husker ikke at den var så indviklet. Kan du andre love hvor et T^4-led også indgår?
Mener ikke at omgivelsernes T også indgik i formlen... men det er ret lang tid siden, så måske er jeg helt galt på den.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2007 af bboblzs (Slettet)

Kært barn har mange navne.

Den simple:

Der gælder for mange legemer, at den udstrålede effekt er proportional med T^4 hvor T naturligvis er i Kelvin.

Svar #4
05. december 2007 af topra (Slettet)

#3 Jo, men jeg er rimelig sikker på at der var givet en formel... men jeg prøver lige at rode min uoversjkuelige notatbunke fra 1g igennem.

Skriv et svar til: Hvilken lov er det nu?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.