Matematik

En ligning.

06. december 2007 af Helene150 (Slettet)
Har nogle problemer med denne ligning..

(2x^2-6x+16)/(x^2+5x-2) = (2x+4)/(x+4)

Så ganger jeg overkors og får så:

(2x^2-6x+16)(x+4)=(x^2+5x-2)(2x+4)

Får så derefter:

4x+16x-6x-24x+16x+64=2x+4x+10x+20x-4x-8

Men har på fornemmelsen at det ikke er helt korrekt. Som kunne godt bruge noget hjælp...

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2007 af Isomorphician

du glemmer dine potenser...
2x^2 * x er ikke lig 4x

Svar #2
06. december 2007 af Helene150 (Slettet)

Hm. Vil det så sige 2x^3 ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2007 af dnadan (Slettet)

(2x^2-6x+16)(x+4)=(x^2+5x-2)(2x+4)
<=>
2x^3+8x^2-6x^2-24x+16x+64=2x^3+4x^2+5x^2+20x-4x-8

Prøv nu at trække alt over på højresiden og reducer mest muligt, så får du en lille andengradsligning som så løses :)

Svar #4
06. december 2007 af Helene150 (Slettet)

Hm. Vil det så sige :

64+8=2x^3-8x^2+6x^2+24x-16x+2x^3+4x^2+5x^2+20x-4x

og derefter

72 = 8x-64x+36+24+24-16x+8x+16x+25x+20+4x

Eller hvordan ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2007 af dnadan (Slettet)

#4
Det hele trækkes over, så du får 0=....

Svar #6
06. december 2007 af Helene150 (Slettet)

Hm. Altså:

0 istedet for der hvor der står 72 ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2007 af dnadan (Slettet)

2x^3+8x^2-6x^2-24x+16x+64=2x^3+4x^2+5x^2+20x-4x-8
<=>
(2x^3+8x^2-6x^2-24x+16x+64)-(2x^3+4x^2+5x^2+20x-4x-8)=0
Prøv så at regne lidt videre.

Du skulle gerne komme frem til andengradsligning af formen ax^2+bx+c=0.

Svar #8
06. december 2007 af Helene150 (Slettet)

Hm. Synes jeg er gået helt tabt...

(2x^3+8x^2-6x^2-24x+16x+64)-(2x^3+4x^2+5x^2+20x-4x-8)=0

(2x^3+8x^2-6x^2-8x+64)-(2x^3+4x^2+5x^2+16x-8)=0

(10x^5-28x+64)-(6x^5+41x-8)=0

Er det helt fejl ?

Skriv et svar til: En ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.