Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)
Søger bevis for "regneregel"
09. december 2007 af
Doubleyou (Slettet)
Hey!
Jeg vil prøve at formidle mit spørgsmål så simpelt som muligt, selvom det egentlig er ret kompliceret.. baggrunden for udtrykkene jeg skriver skal I ikk bekymre jer om.. det er kun selve "regneregelen" jeg ikke kan forstå.
Okay, here we go:
Forestil jer en skygge på månen, som ligger på skrå "/".
Pga. månens krumning både lodret og vandret, ser jeg skyggen som kortere end den egentlig er.
Det går nu ud på at jeg skal finde skyggens rigtige længde.
Man kan jo sige at skyggen har en vandret og en lodret længde, da den er skrå.
Jeg kan finde dens rigtige VANDRETTE længde "Lv", ved at sige: Lv = lv / cos(længdegrad), hvor lv er den vandrette skyggelængde som jeg ser.
Tilsvarende kan jeg finde dens rigtig LODRETTE længde "Ll" ved at sige Ll = ll / cos(breddegrad) hvor ll er den lodrette længde af skyggen som jeg ser.
Mit spørgsmål er nu: Hvorfor kan jeg slå disse to udtryk sammen til: L = l / ( cos(længdegrad) x cos(breddegrad)) , når jeg vil finde styggens samlede skrå længde L, ud fra den kortere samlede skyggelængde l som jeg ser her fra jorden?
Jeg vil prøve at formidle mit spørgsmål så simpelt som muligt, selvom det egentlig er ret kompliceret.. baggrunden for udtrykkene jeg skriver skal I ikk bekymre jer om.. det er kun selve "regneregelen" jeg ikke kan forstå.
Okay, here we go:
Forestil jer en skygge på månen, som ligger på skrå "/".
Pga. månens krumning både lodret og vandret, ser jeg skyggen som kortere end den egentlig er.
Det går nu ud på at jeg skal finde skyggens rigtige længde.
Man kan jo sige at skyggen har en vandret og en lodret længde, da den er skrå.
Jeg kan finde dens rigtige VANDRETTE længde "Lv", ved at sige: Lv = lv / cos(længdegrad), hvor lv er den vandrette skyggelængde som jeg ser.
Tilsvarende kan jeg finde dens rigtig LODRETTE længde "Ll" ved at sige Ll = ll / cos(breddegrad) hvor ll er den lodrette længde af skyggen som jeg ser.
Mit spørgsmål er nu: Hvorfor kan jeg slå disse to udtryk sammen til: L = l / ( cos(længdegrad) x cos(breddegrad)) , når jeg vil finde styggens samlede skrå længde L, ud fra den kortere samlede skyggelængde l som jeg ser her fra jorden?
Skriv et svar til: Søger bevis for "regneregel"
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
