Kemi
puffer
09. december 2007 af
Aichen (Slettet)
Jeg har to opg jeg ikke kan forstå, grunden til jeg kiggede på opg var for at forstå puffer opløsning men jeg forstår det ikke rigtig
den første opg er
''en pufferopløsning indeholder 0.100 M edikkesyrer og 0.150 M natriumacetet.
1) Beregn pH i opløsningen
''til 100mL af denne pufferopløsning sættes 20 mL 0.100M HCL
2) beregn pH i opløsningn efter tilsærningen af HCL
jeg ville gerne vide hvordan man når frem til resultatet trin for trin
den første opg er
''en pufferopløsning indeholder 0.100 M edikkesyrer og 0.150 M natriumacetet.
1) Beregn pH i opløsningen
''til 100mL af denne pufferopløsning sættes 20 mL 0.100M HCL
2) beregn pH i opløsningn efter tilsærningen af HCL
jeg ville gerne vide hvordan man når frem til resultatet trin for trin
Svar #1
09. december 2007 af mathon
i en puffer
gælder
pH = pKs + log([B]/[S]) = pKs + log(n(B)/n(S)), da rumfanget er fælles
pH_før = pKs + log([B]/[S]) = pKs + log([CH3COO^(-)]/[CH3COOH]) =
4,75 + log(0.150/0.100) = 4,93 = ca. 4,9
ved tilsætning af HCl - (0,020 L)* (0,100 mol/L) HCl = 0,002 mol HCl
drives ligevægten
CH3COOH <--> H^(+) + CH3COO^(-) mod venstre, da en stærkere syre uddriver en svagere syre af dens salt (Na^(+)-ionerne er ikke medskrevet, da de kun er tilskuer-ioner)
100 mL af denne puffer indeholder
(0,1 L)*(0.150 mol/L) CH3COO^(-) = 0,015 mol CH3COO^(-)
(0,1 L)*(0.100 mol/L) CH3COOH = 0,01 mol CH3COOH
HCl + CH3COO^(-) --> Cl^(-) + CH3COOH, hvoraf læses
1 mol HCl ækvivalerer 1 mol CH3COO^(-) og 1 mol CH3COOH
0,002 mol HCl ækvivalerer 0,002 mol CH3COO^(-) og 0,002 mol CH3COOH
efter tilsætning af HCl (fællesrumfanget er stadig ens) er
således
n(CH3COO^(-)) = (0,015-0,002)mol = 0,013 mol
n(CH3COOH) = (0,01+0,002)M = 0,012 mol
hvorfor
pH_efter = 4,75 + log(n(B)/n(S)) = 4,75 + log(0,013/0,012) = 4,78 = ca. 4,8
i smuk overensstemmelse med, at en pufferopløsnings pH ikke ændres nævneværdigt SELV ved tilsætning af et mindre rumfang STÆRK syre
gælder
pH = pKs + log([B]/[S]) = pKs + log(n(B)/n(S)), da rumfanget er fælles
pH_før = pKs + log([B]/[S]) = pKs + log([CH3COO^(-)]/[CH3COOH]) =
4,75 + log(0.150/0.100) = 4,93 = ca. 4,9
ved tilsætning af HCl - (0,020 L)* (0,100 mol/L) HCl = 0,002 mol HCl
drives ligevægten
CH3COOH <--> H^(+) + CH3COO^(-) mod venstre, da en stærkere syre uddriver en svagere syre af dens salt (Na^(+)-ionerne er ikke medskrevet, da de kun er tilskuer-ioner)
100 mL af denne puffer indeholder
(0,1 L)*(0.150 mol/L) CH3COO^(-) = 0,015 mol CH3COO^(-)
(0,1 L)*(0.100 mol/L) CH3COOH = 0,01 mol CH3COOH
HCl + CH3COO^(-) --> Cl^(-) + CH3COOH, hvoraf læses
1 mol HCl ækvivalerer 1 mol CH3COO^(-) og 1 mol CH3COOH
0,002 mol HCl ækvivalerer 0,002 mol CH3COO^(-) og 0,002 mol CH3COOH
efter tilsætning af HCl (fællesrumfanget er stadig ens) er
således
n(CH3COO^(-)) = (0,015-0,002)mol = 0,013 mol
n(CH3COOH) = (0,01+0,002)M = 0,012 mol
hvorfor
pH_efter = 4,75 + log(n(B)/n(S)) = 4,75 + log(0,013/0,012) = 4,78 = ca. 4,8
i smuk overensstemmelse med, at en pufferopløsnings pH ikke ændres nævneværdigt SELV ved tilsætning af et mindre rumfang STÆRK syre
Skriv et svar til: puffer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
