Kemi

Afstem reaktionsligninger!

08. juni 2004 af Simone A. (Slettet)
Hej!
Jeg tager min kemi-eksamen om. Jeg har fuldstændig glemt at afstemme reakionsligninger. Jeg har prøvet at læse mig frem til det, men det hjalp ikke. Så er der nogen, der vil være sød, at hjælpe mig med at afstemme reaktionsligninger, da jeg er lidt 'lost' i det???
Jeg ville blive meget glad, hvis nogen kom med nogle eksempler og ville vise mig hvordan og hvorledes man har afstemt reaktionen.
På forhånd tak! :o)

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2004 af tante_toffee (Slettet)

prøv selv at komme med et eksempel... hvis du nu teger et fra din bog, vil jeg gerne prøve at "guide" dig igennem så vidt mulig, idet du på den måde får suppleret din bog forklaringer...

Svar #2
08. juni 2004 af Simone A. (Slettet)

Eksempler:

C + O2 ->

Xe + Fe2 ->

HgO ->

CH4 + O2 ->

Fe3O4 + H2 ->

Mg + H2O ->

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2004 af KemiKasper (Slettet)

Hvad i alverden, er det nogen fra en bog? Jeg forstår ikke nr. 2 og nr. 3, og kun delvist nr. 5.

Svar #4
08. juni 2004 af Simone A. (Slettet)

C + O2 -> CO

Xe + Fe2 -> XeF4

HgO -> Hg + O2

CH4 + O2 -> CO2 + H2O

Fe3O4 + H2 -> Fe + H2O

Mg + H2O -> H2 + MgO

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

De er vist ikke afstemt???

Svar #6
08. juni 2004 af Simone A. (Slettet)

Jep, og jeg har netop derfor brug for hjælp, for jeg har ikke særlig meget forstand på dette. Helst med en forklaring, så det ryger ind i min tomme hjerne...

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juni 2004 af Mokkasmølf (Slettet)

Ikke afstemt:
1. C + O2 -> CO
2. Xe + Fe2 -> XeF4
3. HgO -> Hg + O2
4. CH4 + O2 -> CO2 + H2O
5. Fe3O4 + H2 -> Fe + H2O
6. Mg + H2O -> H2 + MgO

Afstemt:
1. 2C + O2 -> 2CO
2. ...?
3. 2HgO -> 2Hg + O2
4. CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O
5. ...?
6. Mg + H2O -> H2 + MgO (er allerede afstemt)

Håber det hjalp lidt...man skal sørge for, at der er samme mængde af hvert stof på begge sider af reaktionspilen.
Hilsen Mokkasmølf :)

Svar #8
08. juni 2004 af Simone A. (Slettet)

Så må nr. 2 være: Xe + 2Fe2 ->
og nr. 5: Fe3O4 + 4H2 -> 3Fe + 4H2O

Svar #9
08. juni 2004 af Simone A. (Slettet)

Håber, at det er rigtigt...

Svar #10
08. juni 2004 af Simone A. (Slettet)

oder was?

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. juni 2004 af KemiKasper (Slettet)

ja

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. august 2004 af ethermammoth (Slettet)

det er sku ikke rigtig du skal jo se på skallerne og på elektronegativiteten

Brugbart svar (0)

Svar #13
03. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

hva er det der er forkert :S

Brugbart svar (0)

Svar #14
18. juni 2012 af EmsePB (Slettet)

Her er noget nemt, hvis du har svært ved det :-) Husk at det er vigtigt, at der er det samme antal atomer på hver side.

    O2    +    H2   →  H2 O
(Oxygen) + (hydrogen) → (Vand)

Der er 2 O’er i første led ( O2 )
-Der skal være ”ligevægt” på hver side af pilen, og derfor skal der også være 2 O’er  ved H2O.

Derfor skriver du:

O2 +    H2      → 2 H2 O

Så går vi videre til hydrogen:
Nu er der kommer 4 H’er på højre side af pilen (2x2 = 4)
-Og det skal der selvfølgelig også være på den anden side af pilen

O2   +    H2      → 2 H2 O
(2 o’er)     ( 2h’er)         (4 h’er   og 2 o’er)

Så derfor skriver vi 2 foran H2 i andet led.
Således:
O2 +   2  H2      → 2 H2 O

Så er den afstemt ?

O2 +   2  H2      → 2 H2 O

En anden: 

    CH4    +    O2   →  CO2  +  H2O
    (Kulstof) + (Oxygen)   →  (Kuldioxid)  + (Vand)

Der er 1 C i første led og et C i tredje, så det passer (Skal ikke gøres noget ved)

Så går vi videre til hydrogen. Der er 4 H’er i første led og det skal der også være i det sidste (H2O).
Derfor skal der sættes et 2-tal foran H20 – ( 2 X 2 = 4  - 4 h’er)

Derfor skriver du:

CH4    +    O2   →  CO2  +  2 H2O
(1 C) (4 H’er)                                    (1 C)               ( 2 X 2 = 4 h’er)

Videre til Oxygen:
På højre side af ligningen er der 4 O’er eftersom vi lige har sat et 2-tal ( O2 + 2 H2O – 2 + (2X2)=4)
Du bliver derfor også nødt til at sætte et 2-tal før O2 (2X2=4)
Du skriver:
CH4    +   2 O2   →  CO2  +  2 H2O
(1 C) (4 H’er)         (4 O’er)                (1 C)(2 o’er)    ( 4 h’er)(2 o’er)


Så er den afstemt :-)

CH4    +   2 O2   →  CO2  +  2 H2O


Skriv et svar til: Afstem reaktionsligninger!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.