Fysik

svingningstid

12. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)
Hej.

Jeg ved ikke hvorfor, men jeg er pludselig kommet i tvivl om man kan beregne svingningstiden for en dæmpet svingning? Formlen er vel ikke bare det samme som for den udæmpede der er T=2pi/kvadratrod(k/m).

Tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2007 af JesperJuul (Slettet)

Nope det er det ikke... Hvad er du i gang med? Et pendul, eller? Og hvilken type?

Svar #2
12. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

En fjeder, hvori der hænger et lod, hvorpå der er sat et stykke pap som dæmpning, som så udfører lodrette dæmpede svingninger?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. december 2007 af JesperJuul (Slettet)

Når den svinger opfylder den differentialligningen:

ay'' + by' + cy = 0,
som har løsningen, med mindre du har overdæmpet den:

y = A*e^(-k*t)*sin(w * t)

Hvis den ikke var dæmpet ville det være y = A*sin(w * t).
Her har indgår t kun i sin-funktionen. Og dermed er perioden 2*pi. Ved dæmpning indgår t også i e^(-k*t). Jeg kan ikke lige gennemskue, hvad perioden så er givet ved. Det kan være den skifter undervejs?

Måske er der et andet smart hovede, der lige kan give svaret på det? :) Jeg er da også altid interesseret. :D

Svar #4
12. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

:D Okay. Tak. Men perioden for den du kalder y er da T=2pi/kvadratrod(k/m)?

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2007 af mathon

dæmpet harmonisk svingning contra harmonisk svingning

se
http://www.peecee.dk/index.php?id=84440



Svar #6
12. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2007 af JesperJuul (Slettet)

#5 Hvordan kom du frem til den formel for svingningstiden for den dæmpede svining?
Og vil det faktisk sige, at selvom pendulet svinger mindre og mindre, så forbliver svingningstiden det samme?

Svar #8
13. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Nemlig også det jeg ikke kunne forstå.

Svar #9
13. december 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Jeg er bare lidt forvirret. For hvis nu fx jeg vill bestemme k for en udæmpet fjeder ka jeg jo aflæse t, og jeg kender m - så er k den eneste ubekendte.
Men med den dæmpede kan jeg da ikke? For jeg kender T og m eg kender jo ikke gnidningskonstanten? hvad gør jeg så?
Det er fordi jeg skal eftervise at nogle formler virker.
For den udæmpede har jeg så bl.a. valgt at finde fjederkonstanten - både teoretisk og eksperimentelt.
Så har jeg lavet et dæmpet forsøg med samme fjeder. Men nu kan jeg jo ikke gøre det samme?

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. december 2009 af Zizix (Slettet)

I den dæmpede svingning er leddet e^(-k*t) det "dæmpende" led dette betyder at k bestemmer hastigheden hvormed den harmoniske svingning bliver dæmpet, og dermed er denne eneste ubekendte da du jo kender start amplitude (A) samt vinkelhastigheden/svingningstiden (W) bemærk at funktionen er en 2'' ordens diff. ligning og dermed afhænger løsningsformlen og dine start kriterier osv.


Skriv et svar til: svingningstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.