Kemi
Absorption og koncentration
20. december 2007 af
LoveCookie (Slettet)
Hej.
Jeg sidder med en prøve med et stof med en kendt absorbans og ukendt koncentration.
Dertil har jeg en standardprøve med forskellige kendte koncentrationer og absorbanser.
Mit spørgsmål er: Hvordan finder jeg koncentrationen af stoffet i prøven?
Har hørt man skal bruge ligningen for tendenslinien på standardkurven.. Kan det passe?
Det er UV-spektrometri
Jeg sidder med en prøve med et stof med en kendt absorbans og ukendt koncentration.
Dertil har jeg en standardprøve med forskellige kendte koncentrationer og absorbanser.
Mit spørgsmål er: Hvordan finder jeg koncentrationen af stoffet i prøven?
Har hørt man skal bruge ligningen for tendenslinien på standardkurven.. Kan det passe?
Det er UV-spektrometri
Svar #1
20. december 2007 af alexey (Slettet)
absorbans er proportionel med koncentration, ifølge Lambert-Beers lov:
A = epsilon*c*l,
hvor A absorbans, epsilon ekstinktionskoefficient ved bestemt bølgelængde, c koncentration og l afstanden som lyset passerer i prøven.
eksempel:
samme stof i to koncentrationer:
c = 0,1M med A = 0,6
og c = 0,2M med A = 1,2
hvad er så c for stoffet med A = 0,3?
man forøger koncentration 2 gange, så stiger absorbansen også 2 gange. proportionalitetsfaktoren er
A/c = 0,6/0,1M = 6/M.
altså får du
A = 6/M * c
<==> c = A / (6/M)
= 0,3 / 6
= 0,05M.
A = epsilon*c*l,
hvor A absorbans, epsilon ekstinktionskoefficient ved bestemt bølgelængde, c koncentration og l afstanden som lyset passerer i prøven.
eksempel:
samme stof i to koncentrationer:
c = 0,1M med A = 0,6
og c = 0,2M med A = 1,2
hvad er så c for stoffet med A = 0,3?
man forøger koncentration 2 gange, så stiger absorbansen også 2 gange. proportionalitetsfaktoren er
A/c = 0,6/0,1M = 6/M.
altså får du
A = 6/M * c
<==> c = A / (6/M)
= 0,3 / 6
= 0,05M.
Skriv et svar til: Absorption og koncentration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
