Matematik
Vektorer / Oversættelse
30. december 2007 af
DaveAllen (Slettet)
Hej,
Sidder og læser fra engelsk matematik bog og har danske notater, og er nu kommet helt vildt i tvivl!
"Position Vector" på engelsk, er dette det samme som stedvektor? eller retningsvektor?
Eller er sted- og retningsvektor to forskellige helheder??
Er snot forvirret!
På forhånd mange tak.
Sidder og læser fra engelsk matematik bog og har danske notater, og er nu kommet helt vildt i tvivl!
"Position Vector" på engelsk, er dette det samme som stedvektor? eller retningsvektor?
Eller er sted- og retningsvektor to forskellige helheder??
Er snot forvirret!
På forhånd mange tak.
Svar #1
30. december 2007 af Erik Morsing (Slettet)
Ja: Position vector = stedvektor
Direction vector = retningsvektor
r=a+t*b
her er r retningsvektoren, a er stedvektoren fra origo til punktet A, og b er stedvektoren til punktet P. Vektoren b er parallel med linien gennem A og P.
Altså r, a og b er vektorer og t er et reelt tal.
Direction vector = retningsvektor
r=a+t*b
her er r retningsvektoren, a er stedvektoren fra origo til punktet A, og b er stedvektoren til punktet P. Vektoren b er parallel med linien gennem A og P.
Altså r, a og b er vektorer og t er et reelt tal.
Svar #2
30. december 2007 af DaveAllen (Slettet)
1000 tak for hurtig svar. Det afklarede lidt, men så har jeg andre spørgsmål for at få det 110% på plads.
Udfra at finde Liner i Rum http://www.maths.usyd.edu.au/u/MOW/vectors/images/v120x.gif
og til at finde et punkt i bevægelse i rum, er jeg lidt forvirret over notationen. F.eks udfra linket ovenover, antager jeg at r0 og r er simpelthen stedvektorerne til punkterne P0 og P? Ikke sandt? Som du selv skriver "a er stedvektoren fra origo til punktet"
Jeg sidder så og læser nu om "Kurver og Bevægelse" i rum, og udfra bogens notation hvor der står "Position Vector" (se billede) http://i45.photobucket.com/albums/f88/cadaverman/stedvektor.gif har jeg i mine noter fra en forelæsning skrevet "retningsvektor" - hvilket vores kære lærer skrev på tavlen. Han sagde at
r(t)=r'(t), dvs. retningsvektor = hastighedsvektor.
Kan dette passe?? Eller er det stedvektoren som er lig med hastighedsvektoren??
Derfor er jeg forvirret....
Udfra at finde Liner i Rum http://www.maths.usyd.edu.au/u/MOW/vectors/images/v120x.gif
og til at finde et punkt i bevægelse i rum, er jeg lidt forvirret over notationen. F.eks udfra linket ovenover, antager jeg at r0 og r er simpelthen stedvektorerne til punkterne P0 og P? Ikke sandt? Som du selv skriver "a er stedvektoren fra origo til punktet"
Jeg sidder så og læser nu om "Kurver og Bevægelse" i rum, og udfra bogens notation hvor der står "Position Vector" (se billede) http://i45.photobucket.com/albums/f88/cadaverman/stedvektor.gif har jeg i mine noter fra en forelæsning skrevet "retningsvektor" - hvilket vores kære lærer skrev på tavlen. Han sagde at
r(t)=r'(t), dvs. retningsvektor = hastighedsvektor.
Kan dette passe?? Eller er det stedvektoren som er lig med hastighedsvektoren??
Derfor er jeg forvirret....
Svar #4
30. december 2007 af Erik Morsing (Slettet)
Nej, det kan ikke passe, stedvektoren S(t) er den vektor, der til ethvert tidspunkt t angiver legemets position, for eksempel S(t)=S_0-g*t, hvor g er tyngdeaccelerationen 9,82 m/s^2. Her har vi det frie fald fra positionen S_0 til tiden t=0 sek.
Det er vigtigt at vide præcist, hvad vi snakker om, når vi har at gøre med bevægelsesligningerne, det er så at sige grundstoffet for den videre fysikforståelse indenfor den klassiske fysik.
Jeg kan ikke komme nærmere ind på det nu, jeg har gæster.
Det er vigtigt at vide præcist, hvad vi snakker om, når vi har at gøre med bevægelsesligningerne, det er så at sige grundstoffet for den videre fysikforståelse indenfor den klassiske fysik.
Jeg kan ikke komme nærmere ind på det nu, jeg har gæster.
Skriv et svar til: Vektorer / Oversættelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
