Kemi

Kemsik ligevægt

04. januar 2008 af Marcovergaard (Slettet)
Hej,

Jeg sidder og kigger lidt på en opgave, opgave formuleringen lyder som følger:

HCN har syrestyrkekonstanten: Ka= 10^-9,10

Beregn koncentrationen af OH- i en 0,025M opløsning af Sr(CN)2. Vands ionprodukt: 10^-14.

Mit umiddelbare bud er først at finde basestyrkekonstanten Kb, men herefter er jeg en smule i tvivl med hvad der er smartest at gøre. Jeg har spekuleret lidt i at opstille en ligning på flg. måde:

Kb=[HCN]'OH-/Sr(CN)2

Så får man en andengradligning som man kan løse mht. x, men jeg synes bare ikke det er helt konsistent med min intuition, for så får jeg at både oxoniumioner og hydroxidioner skal være ens ved ligevægt, og det er jeg ikke helt tilfreds med.

Ville virkelig sætte pris på hvis der var en der kunne give mig lidt assistance.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Betragt Sr(CN)2 som en base. Beregn pH som du plejer at gøre for svage baser. Når du har pH, kan du let beregne [OH-]

Svar #2
04. januar 2008 af Marcovergaard (Slettet)

Er det nødvendigt at regne pH ud? Kan man ikke bruge flg. reaktionsskema ?

Sr(CN)2 + H2= -> Sr2+ + 2OH-

Kb= [Oh-]^3/Sr(CN)2 => [OH-]= 3.rod af (Kb*[Sr(CN2)]) =

[OH-]= 3.rod af(1.259*10^-5*0,025M)= 0,0068M

Hvor Kb er fundet ved at bruge Ks=10^-9,10

Kb=Kv/Kb


DEt kan godt være jeg tager fejl, men jeg tror ikke helt jeg forstår hvorfor det er nødvendigt at regne pH ud for at finde [OH-], men jeg skal slet ikke afskrive at jeg overser en væsentlig detalje!



Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Det var for at gøre opgaven mere overskuelig, da du givet vis har en formel i din bog for pH og svage baser. selvfølgelig kan du beregne [OH-] direkte.

I en opløsning 0,025 M Sr(CN)2 er er den totale cyanid-koncentration (CN- + HCN) = 0,05. Ud fra baseligevægten i vand ved du at:

[HCN]*[OH-]/[CN-] = Kb

Da koncentrationen af OH- = HCN bliver dette til:

[OH]^2/(C-[OH-]) = Kb

hvor C er den totale cyanidkoncentration.

Løs ligningen og find [OH]

Svar #4
04. januar 2008 af Marcovergaard (Slettet)

Grunden til at jeg gerne vil regne [OH-] direkte skyldes at jeg skal til en skriftlig eksamen i uorganisk kemi uden hjælpemidler om 3 ugers tid, og derfor er det bedst at kunne regne tingene vha. ligninger end ved at sætte ind i formler, en anden grund til at jeg ikke lige bruger en formel skyldes at der ikke rigtig er givet nogen formel for pH og svage baser, og jeg kan ikke huske den fra min gymnasie tid.

Men det er super fedt du har givet dig tid til at hjælpe, men jeg har stadig lige et enkelt spørgsmål:

I den ligning du stiller op opløfter du [OH-] i 2. potens, jeg ville som jeg også skrev i mit tidligere post opløfte i 3. potens, hvorfor er det 2. potens og ikke 3. potens ? Er reaktionsskemaet for ligevægten ikke:

Sr(CN)2 + H2O -> Sr2+ + 2OH-
<-


så går der da 2 OH- for at ladningerne passer, eller er det mig der ikke har helt ret i min antagelse ?


Løser jeg den ved at bruge din formel finder jeg at:

[OH-]= 5,548*10^-4

og løser jeg den ved at bruge min formel finder jeg at:

[OH-]=6,902'10^-3


Jeg ved ikke om du forstår hvad jeg mener ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Reaktionen er sammensat. Først opløses stoffet:

Sr(CN)2 -> Sr^2+ + 2 CN-

Herefter reagerer CN med vand under ligevægten:

CN- + H2O = HCN + OH-

Konstanten for denne ligevægt opskrives således:

[HCN]*[OH-]/[CN-] = Kb

Af reaktionsligningen ses, at der forhver OH-, der dannes også dannes en HCN. Derfor er [OH-]=[HCN], og ligevægtskonstanten omskrives til:

[OH-]*[OH-]/[CN-] = Kb

Den totale koncentration af CN- og HCN er som tidligere beskrevet C eller 0,05 M. Hermed kan du beregne [CN-] som C-[HCN] eller C-[OH-]. Sidstnævnte indsættes i ligevægtskonstanten, hvorved du får:

[OH-]*[OH-]/(C-[OH-]) = Kb

eller som jeg tidligere skrev i #3:

[OH]^2/(C-[OH-]) = Kb

Løs ligningen som tidligere beskrevet.

Det med den 3. potens er forkert. Hvor får du denne fra - der er jo kun 2 OH- i dine ligninger.




Svar #6
05. januar 2008 af Marcovergaard (Slettet)

Oaky nu er jeg med! Grunden til at jeg fik 3. potens var at jeg glemte at tage højde for at reaktionen forløber i flere trin, så jeg så bare på den første reaktion som du også har skrevet, hvor strontiumcynaidet opløses i vandet, men glemte at tage højde for at cyanid reagerer med vand og danner blåsyre!

Mange tak for hjælpen!

Skriv et svar til: Kemsik ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.