Matematik

Linjens ligning!

05. januar 2008 af 887 (Slettet)
Sidder her med et forholdsvist nemt stykke, men er dog ikke sikker på at jeg har lavet rigtigt.

Jeg har to punkter: (-4,7) og (3,-2)

Jeg skal så bestemme en ligning for den rette ligning.

Jeg starter med at finde hældningskoefficienten, a:

a=(y2-y1):(x2-x)= -1,30 (afrundet)

derefter beregner jeg b:

7-(-1,30*(-4)=1,8

Så skriver jeg ligningen for den rette linje:

-1,30*-4+1,8

er dette korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2008 af ibibib (Slettet)

Næsten
y=-1,29x+1,86

Svar #2
05. januar 2008 af 887 (Slettet)

nåå! nu jeg med jeg skal ikke indsætte et punkt som x. x er bare x, ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2008 af mathon

du må ikke afrunde midt i en beregning!

a = -(9/7)

y = ax + b
7 = -(9/7)x + b

b = y+(9/7)x
b = 7+(9/7)(-4)

b = 7-(36/7) = 13/7

y = -(9/7)x + 13/7

Svar #4
05. januar 2008 af 887 (Slettet)

Er gået lidt i stå igen:

JEg har en ret linje med hældningskoefficienten 5/4. Den går iøvrigt gennem punktet (-4,8)

Jeg skal så bestemme en ligning for linjen, hvordan gør jeg det??

Er det ikke noget med at jeg skal bruge y-y0=a(x-x0)??

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2008 af Danielras (Slettet)

Jo

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2008 af dnadan (Slettet)

Korrekt, denne kan bruges(isoler her y)

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. januar 2008 af mathon

y = ax + b

a = 5/4
indsæt a og beregn b....

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2008 af mathon

a = 5/4
x = -4
y = 8

Svar #9
05. januar 2008 af 887 (Slettet)

din metode virker lidt nemmere!

ok har fundet b=13, hva så?

Svar #10
05. januar 2008 af 887 (Slettet)

så ligningen er altså:

y=5/4x+13?

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. januar 2008 af mathon

y = (5/4)x + 13? - YES!!!

Svar #12
05. januar 2008 af 887 (Slettet)

Mange tak din metode var lidt nemmere at forstå.

I andre skal self. også have tak, mange gange! :)

Svar #13
05. januar 2008 af 887 (Slettet)

hmm troede ellers det gik så godt...

Jeg skal finde hældningskoefficienten for den rette linje, der har ligningen -4x+7y=2

er hældningen ikke bare -4? Hældningen er jo angivet i ligningen foroven!

Brugbart svar (0)

Svar #14
05. januar 2008 af Danielras (Slettet)

Nej. Du skal isolere y før, du kan aflæse hældningen direkte.

Svar #15
05. januar 2008 af 887 (Slettet)

Jeg ved godt at det her lyder mega dumt og at jeg højst sandsynligt ikke skal have de store forventninger, hvad mine matematiske færdigheder angår, men:

Hvordan isolere man? Kan simpelthen ikke huske det! :(

Brugbart svar (0)

Svar #16
05. januar 2008 af Danielras (Slettet)

Man udnytter at man må udføre forskellige aktioner på udtrykket, hvis man blot gør det på begge sider af lighedstegnet. I dette tilfælde vil vi gerne isolere y af:

-4x+7y=2

Vi starter med at fjerne de -4x fra venstresiden. Det gør vi ved at lægge 4x til på begge sider:

-4x+4x+7y=2 + 4x
7y = 2 + 4x

Nu mangler vi blot at fjerne 7 foran y så har vi isoleret y. Det gør ved ved at dividere med 7:

(7/7)y = (2/7) + (4/7)x
y = (2/7) + (4/7)x

Nu kan du bare aflæse hældningen.

Skriv et svar til: Linjens ligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.