Matematik

Forskrift for f(x)

09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)
Jeg har ud fra en tabel fundet forskriften:

f(x) = 17,09 * 1,9619^x

Tabellen viser for polyester tovværk sammenhængen mellem tovværkets diamenter (målt i mm) og tovets brudstyrke (målt i kg)

Det oplyses, at brudstyrken f(x) (kg) som funktion af diameteren x (mm) er en potens funktion.

- Så skal jeg benytte den fundne forskrift for f(x) til at bestemme, hvor mange gange så stor diameteren skal være, hvis brudstyrken skal fordobles.

Og det er så her jeg går i stå. Håber at I kan hjælpe mig på rette vej.

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2008 af dnadan (Slettet)

beregn fordoblingskonstanten, T2.

T2= ln(2)/ln(a)

Svar #2
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

For at være helt sikker, hvad er a så i min forskrift?

Forskrift for potentialfkt er jo f(x) = ba^x
men min lommeregner har skrevet ab^x

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2008 af dnadan (Slettet)

den har bare byttet om på konstanterne, kig på din lommeregner, og så vil du se, hvor dine konstanter skal placeres. (men det ser i øvrigt rigtigt ud)

Svar #4
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

Ej, det giver slet ikke mening.

Den skriver: y=ax^b , a= 17,09 og b = 1,96

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2008 af dnadan (Slettet)

Du har regne den som en potensfunktion. (Power-regression) benyt exp-reg(tror jeg det hedder) og ta' det derfra.

Svar #6
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

Jamen, det er jo en potens funktion.

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

#6 Nej, det er en eksponentielfunktion (^x).

Din lommeregner er amerikansk fabrikeret og derover sætter de altid a før b. Således skriver de altså eksfunktionenen f(x)=ab^x mens vi skriver f(x)=ba^x. Du skal således bytte om på variablerne for at få det til at passe. Eller i det mindste bruge den amerikanske formel. Så er det ligegyldigt.

Svar #8
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

Det oplyses i opgaven, at f(x) (kg) som funktion af diameteren x (mm) er en potens funktion.
Se #0

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. januar 2008 af MrGuldager (Slettet)

Men det han har fundet er jo en eksponentiel funktion.

Svar #10
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

#9: Hvilken snakker du om?

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

#8 Det må være en fejl i opgaven.

Svar #12
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

#11: Hvorfor det? Kan det ikke være mig, der har lavet en fejl med funktionen? Fordi det var en del af opgaven, at jeg skulle bestemme forskriften for funktionen ud fra en tabel.

Argh, er helt forvirret :(

Svar #13
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

men HVIS det er en potens funktion, så skal den hedde:



f(x) = 17,09x^1,9616 og ikke f(x) = 17,09 * 1,9619^x, som jeg har skrevet.

Brugbart svar (0)

Svar #14
09. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

ja.

Men nu skal du jo bruge den rigtige regressionstype. Bestem den forfra hvor du bruger en potensregression. Så kan det være a og b ændrer sig, det ved jeg ikke helt.

Svar #15
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

#14: Jamen, det gjorde jeg fra starten af. Ved brug af den rigtige regression, nemlig PowerReg, skriver lommeregneren:

y=ax^b , a= 17,09 og b = 1,96


Så må denne være korrekt:


f(x) = 17,09x^1,9616 , da vi skriver potens funktioner som bx^a

eller er jeg helt gal på den?

Brugbart svar (0)

Svar #16
09. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Nej, det ser rigtigt nok ud.

Svar #17
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

Ej hvor godt :)

et lille spørgsmål til:

Når jeg så skal beregne fordoblingskonstanten skal jeg så sige:

T2= ln(2)/ln(a)


T2= ln(2)/ln(1,9616) ? 1,9616 er a, ikke?

Du må undskylde alle de spørgsmål, men er blevet ret forvirret efter alt det her.

Brugbart svar (0)

Svar #18
09. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Jo, det skal du.

Svar #19
09. januar 2008 af LiL-H (Slettet)

mange mange tak for hjælpen.

Skriv et svar til: Forskrift for f(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.