Matematik

Mat: Ordkløver! :)

10. januar 2008 af Christinana (Slettet)
Hej

Jeg sidder og laver mat, mens jeg taler med en ven over msn (laver også mat :)).
Vi er blevet lidt uenige. Hedder det:

"Monotoniforholdene for f"
eller
"Monotoniforholdene for grafen for f"
?

Håber nogen kan løse vores lille diskussion :)

Svar #1
10. januar 2008 af Christinana (Slettet)

Hovsa, glemte lige:

Er ekstrema = maksima = toppunkt?

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2008 af dnadan (Slettet)

"Monotoniforholdene for grafen for f"

og ekstrema er enten maksima eller minimum.

Svar #3
10. januar 2008 af Christinana (Slettet)

#2 Ja, så havde jeg ret :) Hehe :)

Vi har aldrig brugt ekstrema, maksima/maksimum eller minimum, men et toppunkt kan vel både være et "lavpunkt", hvis parablen er "sur", så derfor må ekstrema = toppunkt, eller har jeg misforstået det?

Svar #4
10. januar 2008 af Christinana (Slettet)

Er der forresten en logisk forklaring, eller måske bare forklaring, på hvorfor det hedder "Monotoniforholdene for grafen for f" og ikke "Monotoniforholdene for f"?

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Ellers kunne f vel være en hel del andre ting end en graf.

Svar #6
10. januar 2008 af Christinana (Slettet)

#5 Nope, for der er angivet at f(x) = før.

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. januar 2008 af blackduck (Slettet)

#6

Der er ikke noget galt i at tale om monotoniforholdene for f. Prøv fx at søge efter "monotoniforholdene for f" på google. Det er jo netop funktionen f der er aftagende, voksende eller konstant. Jeg vil mene at det er lidt klumpet at sige "monotoniforholdene for grafen for f". Du siger vel også bare at f er voksende, aftagende eller konstant, da dette er en egenskab ved funktionen.

Man kan derimod ikke tale om en tangent til funktionen f, da en tangent er et geometrisk objekt. Her er det nødvendigt at tale om "tangenten til grafen for f".

Svar #8
10. januar 2008 af Christinana (Slettet)

#7
Så du mener det sidste forslag er forkert?

Apropos "tangenten til grafen for f", så står der faktisk i vores opgave:
"Bestem en ligning for tangenten til grafen for f." Deraf vores forvirring mht. monotoniforhold! :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. januar 2008 af Duffy

Der er direkte korrespondance mellem en funktion f og dens graf.

Grafen for f er defineret til at være

{(x,y)|y=f(x),x E Dm(f)}

Grafen for f er funktionens 'billede'.

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. januar 2008 af sigmund (Slettet)

#8,

Jeg ville sige 'monotoniforholdene for f', da det er funktionen f, vi udtaler os om. Grafen er en måde til at illustrere disse forhold med.

Skriv et svar til: Mat: Ordkløver! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.