Fysik

hastighed og acceleration

12. januar 2008 af melorm83 (Slettet)
Der er to biler

Den ene har en hastighed på 40 km/h og konstant hastighed. Den anden har en hastighed på 0, men efter 5 minutter en hastighed på 50 km/h, og har konstant acceleration. Derefter konstant hastighed. Idet bilen med acceleration starter, overhaler den første bil.

Hvornår indhenter den anden bil den første?

Og hvordan finder man ud af hvor langt de bevæger sig?


Jeg har et problem med, at finde ud af hvor langt man bevæger sig, mens man accelerer som den anden bil.

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2008 af -Zeta- (Slettet)

Bil 1: s = v/t
Bil 2: s = ½ * a * t^2, hvor a = 50(km/h)/5min

Sæt dem lig hinanden, da de er nået en lige lang strækning, når Bil 2 indhenter bil 1.

v/t = ½ * a * t^2
<=>
t = 2v/a

Indsæt tal.

t = 2*40(km/h)/(50(km/h)/5min)

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2008 af -Zeta- (Slettet)

Hmm. Det kniber med at huske formlerne. Rettelse:

s = v/t --> s = v*t

t = 2v/a er dog rigtigt.

Svar #3
12. januar 2008 af melorm83 (Slettet)

Dvs. at bilen med konstant hastighed bevæger sig s=40/6 = 6.7 km

Og bil 2 bevæger sig 1/2 * 10 * 5^2 (formlen som du gav)+ 50/3(resterende længde når konstant hastighed nåes) = 141.662

Og så sætte de to lig hinanden. Ellers forstår jeg ikke helt?


Tak for hjælpen også!

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2008 af -Zeta- (Slettet)

Hmm. Jeg tror ikke jeg forstår dig.

Tiden for hvornår de når hinanden er:

t = 2*40(km/h)/(50(km/h)/5min) = 8 min (se fremgangsmåde i #1)

Afstanden for hvornår de når hinanden er således:

Bil 1: s = 40km/h * 8min = 5333.333m
Bil 2: s = ½ * 50(km/h)/5min) * (8min)^2 = 5333.333m

Heldigvis har de kørt lige langt, på det tidspunkt hvor de indhenter hinanden. :)

Svar #5
12. januar 2008 af melorm83 (Slettet)

tak for svaret. Nu forstår jeg det!

Skriv et svar til: hastighed og acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.