Kemi
ester, monoprot syre, NaOH-opløsning- HJÆLP
21. januar 2008 af
atrix (Slettet)
Der foreligger en ester af en monoprot syre. Esterens formel kan skrives således
R1 og R2 er alkylgrupper.
Der afvejes 0,524 g af esteren, hvortil der sættes 50,0 mL 0,100 M NaOH-opløsning. Blandingen koges et stykke tid under tilbagesvaling.
a) Opskriv reaktionsskemaet for den reaktion, der foregår.
Efter afkøling titreres overskuddet af base med 0,100M saltsyre. Forbruget af saltsyre er 11,5 mL.
b) Beregn esterens molare masse.
Nu tilsættes overskud af saltsyre til reaktionsblandingen. Herved udfældes den organiske syre, der indgik i esteren. Denne syre filtreres fra og analyseres med resultatatet: 68,84 masse% C og 4,95 masse% H.
c) Bestem syrens molekylformel.
Såvel esteren som syren brænder med en stærk sodende flamme.
d) Angiv esterens strukturformel og systematiske navn.
R1 og R2 er alkylgrupper.
Der afvejes 0,524 g af esteren, hvortil der sættes 50,0 mL 0,100 M NaOH-opløsning. Blandingen koges et stykke tid under tilbagesvaling.
a) Opskriv reaktionsskemaet for den reaktion, der foregår.
Efter afkøling titreres overskuddet af base med 0,100M saltsyre. Forbruget af saltsyre er 11,5 mL.
b) Beregn esterens molare masse.
Nu tilsættes overskud af saltsyre til reaktionsblandingen. Herved udfældes den organiske syre, der indgik i esteren. Denne syre filtreres fra og analyseres med resultatatet: 68,84 masse% C og 4,95 masse% H.
c) Bestem syrens molekylformel.
Såvel esteren som syren brænder med en stærk sodende flamme.
d) Angiv esterens strukturformel og systematiske navn.
Svar #2
21. januar 2008 af atrix (Slettet)
det hele? hvordan løser jeg det ?
a) en ester, så indeholder den en COOR-gruppe, men jeg kan ikke se hvrdan jeg skal stille et reaktionsskema op?
b) V(forbrugt saltsyre)=0,0115 L, men hvordan finder jeg molaremassen, M ? hvilken formel?
c) her er det de mellemregninger jeg skal lave for at komme frem til syren, der er problemet.
d) nå jeg har løst de tre andre opgaver, kan jeg vel godt finde dette selv..
a) en ester, så indeholder den en COOR-gruppe, men jeg kan ikke se hvrdan jeg skal stille et reaktionsskema op?
b) V(forbrugt saltsyre)=0,0115 L, men hvordan finder jeg molaremassen, M ? hvilken formel?
c) her er det de mellemregninger jeg skal lave for at komme frem til syren, der er problemet.
d) nå jeg har løst de tre andre opgaver, kan jeg vel godt finde dette selv..
Svar #3
22. januar 2008 af Kemiersjov (Slettet)
a)
en ester spalter til en alkohol og en carboxylsyre. Da opløsningen er basisk, vil syren findes som anion.
Prøv dig frem. Start med:
R1-COO-R2 + NaOH ->Na+ + (fortsæt selv.....)
b)
Du har tilsat 50 ml * 0,1 M NaOH = 5 mmol NaoH
Ved tilbagetitreringen tilsætter du: 11,5 ml * 0,1 M = 1,15 mmol
Beregn nu hvor mange mol NaOH der er anvendt i reaktionen (den hedder nu n)
Hver estergruppe bruger en NaOH, hvor du nu kender en sammenhæng mellem estrens masse (m=0,524 g) og mængden i mol (n). Find nu molmassen ud fra formlen: m=n*Mw
en ester spalter til en alkohol og en carboxylsyre. Da opløsningen er basisk, vil syren findes som anion.
Prøv dig frem. Start med:
R1-COO-R2 + NaOH ->Na+ + (fortsæt selv.....)
b)
Du har tilsat 50 ml * 0,1 M NaOH = 5 mmol NaoH
Ved tilbagetitreringen tilsætter du: 11,5 ml * 0,1 M = 1,15 mmol
Beregn nu hvor mange mol NaOH der er anvendt i reaktionen (den hedder nu n)
Hver estergruppe bruger en NaOH, hvor du nu kender en sammenhæng mellem estrens masse (m=0,524 g) og mængden i mol (n). Find nu molmassen ud fra formlen: m=n*Mw
Svar #4
05. marts 2008 af dhalia (Slettet)
Mere hjælp
Hvis massepct er 68,84 % for C som vejer 12 og 4,95 % for H som vejer 1 må forholde mellem C og H være 68,84/12 = 5,73 og 4,95/1 = 4,95, hvordan ser sådan en syre ud. Normalt vil der da være dobbelt så mange H som C ?
Hvis massepct er 68,84 % for C som vejer 12 og 4,95 % for H som vejer 1 må forholde mellem C og H være 68,84/12 = 5,73 og 4,95/1 = 4,95, hvordan ser sådan en syre ud. Normalt vil der da være dobbelt så mange H som C ?
Skriv et svar til: ester, monoprot syre, NaOH-opløsning- HJÆLP
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
