Kemi
Opløselighed
21. januar 2008 af
skorpion1986 (Slettet)
Jeg har et probem med flg opgave. Jeg får at vide at LaF3 har opløselighedsproduktet=3,2*10^-19 M4. Derudfra skal jeg beregne koncentrationen af La3+ i en mættet opløsning.
Hvordan gør jeg dette? (der tages ikke hensyn til F's basiske egenskaber.
Hvordan gør jeg dette? (der tages ikke hensyn til F's basiske egenskaber.
Svar #1
21. januar 2008 af mathon
hvis opløseligheden af LaF3 er {s} mol/L er
LaF3(s) <--> La^(3+)(aq) + 3F^(-)(aq)
..s..........................s....................3s,
hvoraf
opløselighedsproduktet:
[La^(3+)]*[F^(-)]^3 = s*(3s)^3 = 27s^4 = 3,2*10^(-19) M4,
der giver
s^4 = 3,2*10^(-19)/27
s = [3,2*10^(-19)/27]^(1/4)
LaF3(s) <--> La^(3+)(aq) + 3F^(-)(aq)
..s..........................s....................3s,
hvoraf
opløselighedsproduktet:
[La^(3+)]*[F^(-)]^3 = s*(3s)^3 = 27s^4 = 3,2*10^(-19) M4,
der giver
s^4 = 3,2*10^(-19)/27
s = [3,2*10^(-19)/27]^(1/4)
Svar #2
21. januar 2008 af Marcovergaard (Slettet)
Okay, du kender opløselighedsproduktet for LaF3 og kan derfor opskrive den ligning hvorved dette opløselighedsprodukt er givet:
L= [La3+]*(3[F-])^3
Dette kan man omskrive til, idet man udnytter at F- er 3 gange større end La3+:
L= [La3+]*(3[La3+])^3= [La3+]*27[La3+]^3=
L= 27[La3+]^4
Herfra skal du bare isolere [La3+] og det gør du ved at skrive:
4.rod af (3,2*10^-19/27)=[La3+]= 1,04*10^-5M
Held og lykke med kemi Au eksamen på torsdag :)
L= [La3+]*(3[F-])^3
Dette kan man omskrive til, idet man udnytter at F- er 3 gange større end La3+:
L= [La3+]*(3[La3+])^3= [La3+]*27[La3+]^3=
L= 27[La3+]^4
Herfra skal du bare isolere [La3+] og det gør du ved at skrive:
4.rod af (3,2*10^-19/27)=[La3+]= 1,04*10^-5M
Held og lykke med kemi Au eksamen på torsdag :)
Svar #3
21. januar 2008 af Marcovergaard (Slettet)
Nå mathon kom lige lidt før mig, men man kan også beregne det vha. af hans metode så det er bare hvad man bedst kan lide
Skriv et svar til: Opløselighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
