Kemi

pH-beregning

23. januar 2008 af badooo (Slettet)
I en 0,0500 M vandig opløsning af methansyre (myresyre) måles pH til 2,54.
a)Beregn hydronolysegraden, a for methansyre i opløsningen.

a = [B]/Cs , men hvordan finder man frem til, hvad [B] er?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2008 af mathon

pKs = 3.75, hvoraf

a = 1/[1+10^(pH-pKs)] = 1/[1+10^(3.75-2.54)]

a = 0,058078

a = ca. 5,8%

Svar #2
23. januar 2008 af badooo (Slettet)

Hey

Mathon, jeg sætter stor pris på din hjælp, men jeg kan ikke lige se, hvilken formel du bruger.

Det skal jo helst gerne, være noget vi har lært.

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2008 af mathon

pKs = 3.75 og Ks = 10^(-3.75) = 0,000178

HCOOH <--> H^(+) + HCOO^(-)
..(1-a)C..........a*C.........a*C

med ligevægtsligningen

(a*C)^2/((1-a)C) = Ks, hvoraf

2.gradsligningen

C*a^2+Ks*a-Ks=0 med løsningen

a = [-Ks+sqrt(Ks^2+4*C*Ks)]/(2C), der med Ks = 0,000178 og C = 0,0500
giver

a = 0,05788885

a = ca. 5,8%

Svar #4
23. januar 2008 af badooo (Slettet)

Hold da kæft.. jeg tror ikke helt jeg må beregne det på den måde. For bagefter står der, at jeg skal beregne Ks ud fra forsøget, og så er det jo lidt langt ude at tage pKs-værdien, da den ikke har noget med forsøget at gøre.

Egentligt skal jeg bare vide, hvordan man finder frem til [B]

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2008 af mathon

[H^(+)] = 10^(-pH) = 10^(-2,54) = 0,002884 M

[HCOOH]_formel = 0,0500 M

a = (0,002884 M)/(0,0500 M) = 0,057681 = ca. 5,8%

af
HCOOH <--> H^(+) + HCOO^(-)
..(1-a)C..........a*C.........a*C

ses
[HCOO^(-)]_aktuel = [H(+)]_aktuel = 0,002884 M

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2008 af mathon

heraf kan Ks beregnes:

af ligevægtsligningen
fås

[H^(+)]*[HCOO^(-)]/[HCOOH] = Ks

[a*C]*[a*C]/[(1-a)*C] = Ks, hvor C = [HCOOH]_formel

C*a^2/(1-a) = Ks

0,05*0,057681^2/(1-0,057681) = Ks

Ks = 0,000177




Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.