Kemi

afstem reaktionsskema

14. august 2004 af Kim nr. 2 (Slettet)
hej alle derude!
Er der nogen der kan hjælpe mig med at afstemme dette:

IO3- + HSO3- → I- + SO4-- (sur opløsning)

Når der står sur opløsning betyder det så at man skal tilføje H3O?

Tak




Svar #1
14. august 2004 af Kim nr. 2 (Slettet)

8#8594 = reaktionspil


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. august 2004 af frodo (Slettet)

du starter med at finde oxidationstal for de atomer, der skifter oxidationstal. Det vil i dette tilfælde sige iod og svovl.
I:
3*(-2)+x=-1 <=> x=5 --> x=-1, fald=6

S:
1+3*(-2)+x=-1 <=> x=4 --> x+4*(-2)=-2 <=> x= 6, stigning 2

for få at samlet stigning i ox-tal, bliver = samlet fald, sætter du så et 3-tal foran de molekyler, der indeholder S, og ingenting ( et 1-tal) foran de molekyler, der indeholder I.

Dernæst skal ladningerne afstemmes:
På venstresiden er ladningerne = -1+3*(-1)= -4,
på højresiden er de= (-2)*3+(-1) = -7

Og da opløsningen er sur, skal man så afstemme ladningerne med H30+ (eller for en nemheds skyld bare H+)

Vi tilføjer da 3H3O+ på højresiden, og skal nu have afstemt H'erne ved at tilføje vand:

Venstre:3H'er
Højre: 9 H'er

altså skal der tilføjes 3 vand på venstresiden for at få H'erne til at gå op.
Vi kontrollerer nu for en sikkerheds skyld, om O'erne også passer:

Venstre: 15 O'er
Højre: 15 O'er.

Så burde det være afstemt, og du får i alt:

3H2O + IO3- + 3HSO3- --> I- + 3SO4(2-) + 3 H3O+

Svar #3
14. august 2004 af Kim nr. 2 (Slettet)

1000 tak, nu har jeg siddet og bøvlet med det i laang tid, jeg ved ikke hvad jeg skulle have gjort uden dig!

Svar #4
14. august 2004 af Kim nr. 2 (Slettet)

jeg troede jeg havde fået fat i det, men det har jeg vist ikke alligevel

jeg skal også afstemme dette:
IO3 ─ + I ─ ---> I2 (sur opløs.)

jeg vil bare gøre sådan:
IO3- + I- ---> I2 + O3

men jeg ved at det er forkert, jeg forstår ikke det med at der skal være samme antal minuser!?
Hjælp

Svar #5
14. august 2004 af Kim nr. 2 (Slettet)

der skulle gerne stå IO3- + I- ---> I2 i det uafstemte reaktionsskema

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

rolig rolig. Som du ved gælder der ligesom i fysikken en række bevarelsessætninger. Dem du får brug for her er: atomernes bevarelse og ladningensbevarelse.

Start med at kikke på oxidationstallene for de to iodatomer.

I iodat er oxidationstallet +5 og i iodid er det -1. På højre side er oxidationstallet 0. Dvs.

IO3- + 5I- --> I2

for at antallet af iodatomer er bevaret skal der dannes 3 I2:

IO3- + 5I- --> 3I2

Ser vi på ladningen på begge sider ser vi:
venstre: -6
højre: 0

Da reaktionen foregår i sur opløsning afstemmes dette ved at indføre 6H+ på venstre side:

IO3- + 5I- + 6H+ --> 3I2

Antallet af H og O på højre side er ikke lig antallet af disse på venstre side. Da der på venstre side er 3 O'er og 6 H'er passer dette med 3 H2O på højre:

IO3- + 5I- + 6H+ --> 3I2 + 3H20

Så er reaktionen afstemt :D

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. august 2004 af frodo (Slettet)

Der gælder flg. simple regler for afstemning af redox-ligninger, som de ovenstående jo er:

1) Find oxidationstallene for alle atomer. Dette gøres ved at sætte H's oxidationstal=1 når det er bundet til et mindre elektronegativt atom (hvilket vil sige stort set altid!), og O's oxidationstal=-2, når det er bundet med mindre elektronegatice atomer ( ca. =altid).
Dernæst skal summen af oxidationstallene være lig med formelenhedens ladning.

Ex. IO3- , her er O's ox-tal= -2, og der skal så gælde følgende, når x=I's ox-tal:
3*(-2)+x=-1 <=> x=5!

2)Alle atomer UNDTAGEN H og O, skal være afstemt.

3) Nu regner du så summen af ladningerne ud på hver side af reaktionspilen, de skal være lig med hinanden, er de IKKE det, afstemmes der med H+ i en sur opløsning, og OH- i en basisk opl.

4) Dernæst afstemmer du H'erne med vand. Altså put så meget vand på på en af siderne, så der er lige mange H'er på hver side.

5) Nu kommer det tricky!
O-atomerne skulle gerne ogdå være afstemt nu, er de ikke det, har du begået en fejl, og du ksn lige så godt starte forfra!

Er det bare en lille hjælp?

Svar #8
15. august 2004 af Kim nr. 2 (Slettet)

jeg er bare helt dum! Jeg tror, efter lang tid, at jeg har forstået det!
Det er dejligt, at der er nogle der vil hjælpe en, når man har hårdt brug for det. Bliv ved med det gode arbejde!

Skriv et svar til: afstem reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.