Kemi

Stofmængdekoncentration, stofmængdeberegning og ioner

29. januar 2008 af 89pigen (Slettet)
Jeg er ikke sikker på jeg forstår alt der spørges om her... især de sidste tre spørgsmål... jeg har kemi på c-niveau og er virkelig ikke god til det. Er der nogen der vil give nogle tips ?? :-)

Der afvejes 5,00g magnesiumchlorid som efterfølgende opløses i så meget vand at der er et samlet volumen på 250 mL.

a) Opskriv formlen for magnesiumchlorid

b) Beregn den formelle koncentration af magnesiumchlorid i de 250 mL. (opskriv først de relevante formler)

c) Opskriv et afstemt reaktionsskema med tilstandsformer for opløsningen af magnesiumchlorid i vand.

d) Beregn den aktuelle koncentration af henholdsvis magnesiumionerne og chloridionerne

Brugbart svar (3)

Svar #1
29. januar 2008 af dnadan (Slettet)

a) Hvad hedder magnesium og chlorid(kig på det periodiske system) og hvilke ionformer er der tale om?
Udfra dette opskrives formen for magnesiumchlorid, hvor du husker, at du har at gøre med et salt, dvs. ladningen =0

b) Beregn først molarmassen(M), dette gøres ved brug af det periodiske system.
Herefter beregnes stofmængden(n) ved:
n=m/M
hvor
n=stofmængden (mol)
m= massen (g)
M= molarmassen(g/mol)

Efter dette beregnes koncentrationen(c) ved brug af:
c=n/V
hvor
c= koncentrationen (mol/L eller skrevet M)
n= stofmængden(mol)
V= volumen(L)

c) Når et salt opløses i vand deles saltet, dvs. ionerne for sig(husk ladning og tilstand)

d) Dette beregnes ved brug af koefficienterne i reaktionsskemaet.
Hvis der fx står:
1 foran stof #1 og 2 foran stof #2, er den aktuelle koncentrationen af stof #2 da dobbelt så stor som stof #1.

Svar #2
29. januar 2008 af 89pigen (Slettet)

woow, mange tak :-) Jeg tror jeg forstår næsten det hele nu...(jeg forstår i hvert fald b og d :D )
men altså, nu kom jeg i tvivl om a'eren , for jeg troede kun jeg skulle skrive MgCl , skal jeg skrive mere ? (ladning 0 ? :s)og c, kan du (eller nogen) give et eksempel på en c'er .. jeg har aldrig rigtig forstået det med ladning :(

Svar #3
29. januar 2008 af 89pigen (Slettet)

og koncentration... Hvad betyder det egentlig helt... det er hvor meget der er af grundstoffet/grundstoffene i gram, ikk ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2008 af dnadan (Slettet)

a) Du må huske på, at ioniseret magnesium er Mg2+ og chlorid er Cl-
Husk at ladningen for et salt er 0.

c)
fx.
NaCl(s) --> Na+(aq)+Cl-(aq)

Svar #5
29. januar 2008 af 89pigen (Slettet)

nej undskyld ... koncentration forstår jeg ... det skrev du var
c= koncentrationen (mol/L eller skrevet M) :) Jeg forstår .. den har jeg beregnet nu... det er kun det med ladningen jeg mangler :s

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. januar 2008 af dnadan (Slettet)

#3
Som det ses på enheden:
mol/L
er det altså hvor stofmængden pr. liter.

Svar #7
29. januar 2008 af 89pigen (Slettet)

jamen er svaret på a'eren (formlen for magnesiumchlorid) så:
Mg2+(s)+2Cl-(aq) --> 2MgCl(s)
ej, jeg forstår ikk... så passer det nemlig ikk med afstemningen :(

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. januar 2008 af dnadan (Slettet)

nej.
Mg^(2+)
og
Cl^(-1)
dvs. at der skal være 2 Cl^(-1) før dette kan blive nul.
MgCl2

Svar #9
29. januar 2008 af 89pigen (Slettet)

Nåeh, nu forstår jeg det hele ;D Tusind tak!!

Svar #10
29. januar 2008 af 89pigen (Slettet)

Øv'Øv, så kom jeg alligevel i vanskeligheder :(
MgCl_2 (s)+ H_2O (aq) --> MgCl_2H_2O(lq)
Eller er vand slet ikke med… tænker man kun på magnesiumchloriden her stadig ? og bliver det:
MgCl_2 (s)--> Mg^(+2)(s)+Cl^(-1) ??
Jeg beregnede den formelle koncentration til at være 0,21M… Men ved den aktuelle siger du jeg skal bruge det fra beregningsskemaet, men jeg har jo kun stofmængder der (?)
Altså det jeg kom frem til:
----------------- Mg ------------- Cl_2 --------------- MgCl_2
masse m --------- 1,28g ---------- 3,72g --------------- 5g
molarmasse M --- 24,3050 g/mol -- 70,9054 g/mol ----- 95,2104 g/mol
stofmængde n --- 0,0525153 mol -- 0,0525153 mol ----- 0,0525153 mol (herudfra den formelle c)
Eller skulle vand have været med i beregningsskema ? :s

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. januar 2008 af dnadan (Slettet)

MgCl2(s) --> Mg2+(aq)+2Cl-(aq)
hvoraf:
[Mg2+]=c(MgCl2)
og
[Cl-]=2*c(MgCl2)
hvor 2 kommer fra det afstemtemte reaktionsskema.


Skriv et svar til: Stofmængdekoncentration, stofmængdeberegning og ioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.