Matematik

ligning hjælp

30. januar 2008 af kim19 (Slettet)
x^4-x^2-12=0

vink (sæt x^2=z) står i bogen

hvad gør jeg her ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2008 af dnadan (Slettet)

Der er tale om en skjult andengradsligning
x^4-x^2-12=0
x^2 substitureres med z, hvormed:
z^2-z-12=0

Denne andengradsligning løses nu med hensyn til z.
Når dette er gjort findes x ved løsning af z=x^2

Svar #2
30. januar 2008 af kim19 (Slettet)

så jeg skal finde d, ud fra denne andengradsligning:

z^2-z-12=0, d = (-1)^2 - 4*1*(-12)

og derfra finde de to x værdier.

Er dette korrekt ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2008 af dnadan (Slettet)

#2
Løs andengradsligningen (som du ikke er færdig med endnu)
Først derefter kan du finde de x-værdier som opfylder ligningen.

Svar #4
30. januar 2008 af kim19 (Slettet)

forstår ikke hvad du mener, kan du skærer det ud i pap for mig.

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. januar 2008 af bahmo25 (Slettet)

x^4-x^2-12=0 og x^2=z så z^2-z-12=0

z^2-9-z-3=0 så (z^2-3^2)-(z+3)=0

(z-3)(z+3)-(z+3)=0 så (z+3)(z-4)=0 så z=-3 uaccepable fordi z=x^2=-3 giver ikke mening


z=4 så x^2=4 ---> X=-2 og X=+2


håber du forstå det

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2008 af dnadan (Slettet)

#5 såfremt x € R giver dette ikke mening nej.

Skriv et svar til: ligning hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.