Kemi
pH i vandhanevand med HCl
07. februar 2008 af
123 (Slettet)
Jeg har 50 mL vandhanevand, hvor jeg har målt pH til 7,87. Herefter tilsætter jeg 1,0 mL 2,0 M HCl til vandet og den nye pH bliver målt til 2,02.
Opgaven (og problemet) er at jeg skal beregne pH for opløsningen efter HCl er tilsat og så sammenligne med den målte værdi. Men hvordan gør jeg det? Hvis der i vandet havde været en pH=7, så var det jo nemt (ved at regne -log([HCl]), men hvad gør jeg når pH=7,87?
Opgaven (og problemet) er at jeg skal beregne pH for opløsningen efter HCl er tilsat og så sammenligne med den målte værdi. Men hvordan gør jeg det? Hvis der i vandet havde været en pH=7, så var det jo nemt (ved at regne -log([HCl]), men hvad gør jeg når pH=7,87?
Svar #1
07. februar 2008 af sapiens (Slettet)
find [H3O+] i vandet FØR HCl bliver tilført. det gør du ved [H3O+]=10^-pH.
Find så n(HCl), læg [H3O+] fra før til, divider med det samlede volumen, tag -log[H3O+].
Find så n(HCl), læg [H3O+] fra før til, divider med det samlede volumen, tag -log[H3O+].
Svar #2
07. februar 2008 af 123 (Slettet)
Mange tak. Det gjorde godt nok ikke den store forskel om man brugte pH=7,87 eller pH=7.
Svar #3
10. februar 2008 af Kemiersjov (Slettet)
Men hvad er resultatet?
Du finder nok, at den beregnede pH er meneg lavere end den målte, og så skal du forklare hvorfor.
Du finder nok, at den beregnede pH er meneg lavere end den målte, og så skal du forklare hvorfor.
Skriv et svar til: pH i vandhanevand med HCl
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
