Matematik

Ligning

07. februar 2008 af seriøs (Slettet)

1 – 3x / 4 = 4 – 2x Er der en, der kan forklare mig hvad der går galt?

1 - 3x / 4 = 4 - 2x

1 – 3x / 4 · 4 = 4 – 2x · 4 <=>

1 – 3x = 16 – 2x <=>

1 – 3x + 3x = 16 – 2x + 3x <=>

1 = 16 + 1x <=>

1 – 16 = 16 + 1x – 16 <=>

- 15 = 1x ????


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2008 af Isomorphician

(4-2x)*4 = 16-8x, og ikke 16-2x

Svar #2
07. februar 2008 af seriøs (Slettet)

Ej' det forstår jeg ik :(

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2008 af Isomorphician

1 – 3x / 4 · 4 = 4 – 2x · 4 <=>

1 – 3x = 16 – 2x <=>


Det er i ovenstående skridt du laver en fejl.
Jeg går ud fra at venstresiden er (1-3x)/4.
Det er så rigtigt nok at du ganger med 4, men du skal huske at gange begge led på højresiden med 4.

Svar #4
07. februar 2008 af seriøs (Slettet)

Hvorfor skal jeg gange begge led med 4 på højresiden?

1 – 3x / 4 · 4 = 4 – 2x · 4 <=>

Altså så det bliver :

1-3x / 4 · 4 = (4 · 4)– (2x ·4) <=> ?

Det har jeg aldrig hørt om.

På højreside af lighedstegnet står der 4 - 2x .

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2008 af Isomorphician

(1-3x)/4 = 4 - 2x
1 - 3x = (4-2x)*4
1 - 3x = 16 - 8x
5x = 15
x = 3

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2008 af Danielras (Slettet)

Fordi du skal gange med 4 på begge sider af lighedstegnet. Dette vil sige i alle led på hver side. Når du ganger ind i en parentes ganger du jo også alle ledene.

4*(4-2x) = 16 - 8x

Svar #7
07. februar 2008 af seriøs (Slettet)

Tak for hjælpen.


Er det egentlig altid sådan, altså når der skal ganges med et bestemt tal?

Jeg har haft meget om ligninger, men jeg husker ikke, hvor jeg har skullet gange ind i ledene.


Svar #8
07. februar 2008 af seriøs (Slettet)

-> Danielras

OK det kan jeg nu godt se, men når der er parenteser udenom, men det er der jo ikke i opgaven. Er det indforstået eller hvad?

Nu bliver jeg helt i tvivl, når jeg skal løse andre.

Svar #9
07. februar 2008 af seriøs (Slettet)

Nå, så når der skal ganges ind i ligningen, skal ALLE LEDENE ganges med det samme tal. Dvs. ikke kun på sidste led i ligningen. Er det reglen, for hvis det gælder når jeg generalt skal gange ind, så er det nemt at huske :o)

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. februar 2008 af Danielras (Slettet)

Det gør det.

Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.