Kemi

Koblede ligevægte

13. februar 2008 af Henriette1980 (Slettet)
1. AgI(s) + 2 S2O32-(aq) = Ag(S2O3)23-(aq) + I-(aq).

Baggrund:

Ligevægt 1. er en kobling mellem de to ligevægte:

2. AgI(s) = Ag+(aq) + I-(aq)

3 Ag+(aq) + 2 S2O32-(aq) = Ag(S2O3)23-(aq)

Hvordan finder man koncentrationen af [I-] ?
Jeg kan se andre koblede ligevægte, men ikke lige netop denne...


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2008 af dnadan (Slettet)

Øm hvilke andre informationer har du?
Men jeg kan oplyse dig om:
K_k*K_o=K

Svar #2
15. februar 2008 af Henriette1980 (Slettet)

Formål:
At bestemme ligevægtskonstanten Kc for den koblede ligevægt:

(1) AgI(s) + 2 S2O32-(aq) Ag(S2O3)23-(aq) + I-(aq).

Baggrund:

Ligevægt (1) er en kobling mellem de to ligevægte:

(2) AgI(s) Ag+(aq) + I-(aq)

(3) Ag+(aq) + 2 S2O32-(aq) Ag(S2O3)23-(aq)

Når det samme stof indgår i to ligevægte, siger man, at de to ligevægte er koblede.

Ligevægt (2) er en opløselighedsligevægt med ligevægtskonstanten Ko:

Ko = [Ag+] • [I-].

Ligevægt (3) er en såkaldt kompleksligevægt med ligevægtskonstanten Kk:

Kk = [Ag(S2O3)23-] / [Ag+] • [S2O32-]2 .

De to ligevægte (2) og (3) kan kombineres, så man netop får den koblede ligevægt (1) med ligevægtskonstanten Kc:

Kc = [Ag(S2O3)23-] • [I-] / [S2O32-]2

Kemikalier: 0,10 M KI(aq); 0,10 M AgNO3(aq); 1,00 M Na2S2O3(aq).

Eksperimentelt:
De to buretter fyldes med henholdsvis AgNO3 og Na2S2O3. 5,00 mL KI overføres til bægerglasset med pipetten. Bægerglasset placeres dernæst på det mørke papir på magnetomrøreren, og en magnetpind puttes i glasset. Fra buretten med AgNO3 tildryppes 1,0 mL – der ses udfældning af AgI! Fra den anden burette tilsættes dernæst Na2S2O3 dråbevis(!) – hvorved AgI opløses – indtil det sidste slør af bundfald er væk. Volumen Na2S2O3 aflæses på buretten og noteres i skemaet.
Derefter tilsættes 1,00 mL AgNO3 (dvs. der er i alt tilsat 2,00 mL). Igen tilsættes Na2S2O3, dråbevis på samme måde som før. Og igen noteres det samlede volumen Na2S2O3 i skemaet.

Fortsæt på denne måde med samlede volumen AgNO3: 3,0 mL; 5,0 mL; 7,0 mL; 10,0 mL; 15,0 mL;

Forsøg nr. I II III IV V VI VII
VAgNO3 (mL) 1 2 3 5 7 10 15
VNa2S2O3 (mL) 9 10 12 18 22 27 32
Vtotal (mL) 10 12 15 23 29 37 47
[I-] (M)
[Ag(S2O3)23-] (M)
[S2O32-] (M)
Kc



Efterbehandling:

Regneark kan med fordel benyttes. Kun ét gennemregnet eksempel medtages i rapporten.Ved beregning af Vtotal husk da de 5,00 mL KI!

1. Beregn ligevægtskoncentrationen [I-] for hvert forsøg. Udnyt at iod ved ligevægt
kun findes som I- – AgI er jo netop opløst.

2. Beregn ligevægtskoncentrationen [Ag(S2O3)23-] for hvert forsøg. Udnyt at sølv kun
findes som Ag(S2O3)23-.

3. Beregn ligevægtskoncentrationen [S2O32-] for hvert forsøg. Denne kan findes som
forskellen mellem totalt tilsat S2O32- (som Na2S2O3 (aq)) og S2O32- bundet i Ag(S2O3)23-
(som blev fundet i spørgsmål 2).

4. Beregn Kc for hvert forsøg – og find gennemsnittet.

5. Hvilken enhed har Kc?

6. Gør rede for at ligevægt (1) netop er en kombination af (2) og (3), samt at Kc = Ko • Kk.

7. Beregn Kc ud fra tabelværdierne (fra Databog fysik kemi 2005):
Ko = 8, 31 • 10-17 M2; Kk = 1 • 1013 M-2.

8. Hvorfor mon der er så stor forskel på de to ligevægtskonstanter?
Kom med kvalificerede bud.

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2008 af svalebæk (Slettet)

Hejsa..
Jeg har lige lavet den der opgave, nøjagtig magen til og du beregner I- ved at først sige: n=c*v og når du s har fundet n, vil du beregne koncentrationen af I: c=n/V.. Håber du forstår. n*=5mL*0.10M. Hvis du har svært ved opgave 2+3 findes der rigtig god side herinde du ka se på... du skriver bare koblede ligevægte og tar den, hvor karakteren er 11/13 :) Håber det var til hjælp...

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2011 af 334 (Slettet)

Jeg ved godt at det er meget lang tid siden at dette spørgsmål blev oprettet - men hvordan beregnes nr. 2 og 3?


Skriv et svar til: Koblede ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.