Matematik

Dambrug

16. februar 2008 af jublw (Slettet)
Hej,
Jeg har lidt svært ved at gennemskue hvad jeg skal i følgende opgave:

Fra et dambrug udledes ved et uheld spildevand i et vandløb. Dette forårsager et iltunderskud i vandløbet. I en model beskrives iltunderskuddet ved funktionen
f(t)=97,5*t*e^-0,39*t

f(t) måles i mg pr. liter og t er antal døgn efter udledningen

a) på hvilket tidspunkt er iltunderskuddet størst??

På forhånd tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2008 af dnadan (Slettet)

Optimering:
1. Find f'(t)
2. Løs ligningen f'(t)=0
3. Vis at der er tale om et maksimum

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. februar 2008 af -Zeta- (Slettet)

Iltunderskuddet er størst der, hvor funktionen har maksimum. Så løs f'(t)=0 mht. t. Vha. monotoniforhold kan du sikre dig, at det netop er et maksimumspunkt.

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2008 af mathon

f(t) = 97,5*t*e^-0,39*t

f'(t) = 97,5*e^(-0,39*t) + (97,5*t)*e^-0,39*t*(-0,39)

f'(t) = [97,5-38,025*t]e^(-0,39*t)

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2008 af mathon

e^(-0,39*t)>0 for alle reelle t
hvorfor
f'(to) = 0 kræver

97,5-38,025*to = 0
altså

to = (97,5/38,025) = 2,5641

monotoniforhold:
for t0, hvorfor f(t) er monotont voksende
for t=2,5641 er f'(t)=0, hvorfor f(t)har vandret tangent
for t>2,5641 er f'(t)<0, hvorfor f(t) er monotont aftagende

f(t) har således maksimum for t=2,5641


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2008 af janko (Slettet)

se

http://peecee.dk/upload/view/97988

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2009 af Lindekilde (Slettet)

TIL MATHON!!

Der hvor du har skrevet to = , skal de betyde et 2tal eller hvad? 

Jeg er forvirret!


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2009 af mathon

to = to = "t-nul"
men er skrevet før denne subscript-mulighed forelå


Skriv et svar til: Dambrug

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.