Kemi
Ligevægt
16. februar 2008 af
Asmae (Slettet)
Hej, jeg sidder fast med denne opgave og håber, at der er nogen, der kan hjælpe:
Her er de forskellige ligevægtskonstanter for ligevægten ved de forskellige temperaturer:
Ligevægten: H2+I2-> 2HI
Kc= 60,9 ved temperaturen 393,0 grader, Kc= 54,4 ved temperaturen 425,4 grader, Kc= 49,7 ved temperaturen 457,6 grader og Kc= 45,8 ved temperaturen 490,6 grader.
Er reaktionen mod højre exoterm eller er den endoterm?
Her er de forskellige ligevægtskonstanter for ligevægten ved de forskellige temperaturer:
Ligevægten: H2+I2-> 2HI
Kc= 60,9 ved temperaturen 393,0 grader, Kc= 54,4 ved temperaturen 425,4 grader, Kc= 49,7 ved temperaturen 457,6 grader og Kc= 45,8 ved temperaturen 490,6 grader.
Er reaktionen mod højre exoterm eller er den endoterm?
Svar #1
16. februar 2008 af mathon
H2+I2 <-> 2HI
[HI]^2/([H2]*[I2]) = 60,9 ved 393,0 K
[HI]^2/([H2]*[I2]) = 54,4 ved 425,4 K
[HI]^2/([H2]*[I2]) = 49,7 ved 457,6 K
[HI]^2/([H2]*[I2]) = 45,8 ved 490,6 K
Kc bli'r stadig mindre med stigende temperatur, hvilket betyder, at
[HI]^2 bliver stadig mindre og [H2]*[I2] bliver stadig større
altså mindre på højre side og mere på venstre side
i
H2+I2 <-> 2HI
ved stigende temperatur forskydes ligevægten mod venstre for at modvirke en øget temperatur,
hvilket kun kan betyde, at
H2+I2 <-> 2HI burde skrives
H2+I2 <-> 2HI + Q, hvor Q er en varmemængde, som
ligevægten
i følge Le Chatelier's Princip kompenseres for ved at forskydes mod venstre ved forøget temperatur.
konklusion:
H2+I2 --> 2HI er exoterm
[HI]^2/([H2]*[I2]) = 60,9 ved 393,0 K
[HI]^2/([H2]*[I2]) = 54,4 ved 425,4 K
[HI]^2/([H2]*[I2]) = 49,7 ved 457,6 K
[HI]^2/([H2]*[I2]) = 45,8 ved 490,6 K
Kc bli'r stadig mindre med stigende temperatur, hvilket betyder, at
[HI]^2 bliver stadig mindre og [H2]*[I2] bliver stadig større
altså mindre på højre side og mere på venstre side
i
H2+I2 <-> 2HI
ved stigende temperatur forskydes ligevægten mod venstre for at modvirke en øget temperatur,
hvilket kun kan betyde, at
H2+I2 <-> 2HI burde skrives
H2+I2 <-> 2HI + Q, hvor Q er en varmemængde, som
ligevægten
i følge Le Chatelier's Princip kompenseres for ved at forskydes mod venstre ved forøget temperatur.
konklusion:
H2+I2 --> 2HI er exoterm
Skriv et svar til: Ligevægt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
