Kemi

Titreringsopgave

19. februar 2008 af Nyx84 (Slettet)
a)
20,0 mL af en salpeteropløsning titreres ned 0,100 M NaOH med phenolphthalein som indikator. Ved farveomslaget er der tilsat 16,2 mL 0,100 M NaOH. Beregn koncentrationen af salpetersyreopløsningen.



Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2008 af mathon

HNO3 + NaOH --> NaNO3 + H2O, hvoraf kan læses

1 mol NaOH ækvivalerer 1 mol HNO3, dvs. i mængdeforholdet 1:1

n(NaOH)_forbrugt = (16,2 mL)*(0,100 mmol/mL) = 1,62 mmol, som
ækvivalerer
20,0 mL {c} M HNO3

(20 mL)*c(HNO3) = 1,62 mmol, hvoraf

c(HNO3) = (1,62 mmol)/((20 mL) = 0,081 mmol/mL = 0,081 mol/L = 0,081 M




Svar #2
19. februar 2008 af Nyx84 (Slettet)

Tak:-)
Jeg har en lignende opgave. Hvis du bare vil tjekke, at du får det samme.
25,0 mL af en eddikesyreopløsning titreres med 0,100 M NaOH med phenolphthalein som indikator. Ved indikatoromslaget er der tilsat 15,3 mL af NaOH- opløsningen. Beregn eddikesyrens koncentration.

Jeg får 0,0612 M

hvordan ser reaktionsskemaet egentlig ud for den?

CH3COOH + NaOH --> NaCH3COO + H2O ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2008 af mathon

0,0612 M --> OK!!!:-)

CH3COOH + NaOH --> CH3COONa + H2O

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2015 af ZoopV8 (Slettet)

CH3COOH (aq) + NaOH (aq) --> CH3COO^- (aq) + H2O (l) + Na^+ (aq)

Na vil sætte sig på med CH3COONa, men springer fra igen med det samme. Derfor er det oplagt at skrive den for sig selv, eller undlade den.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2015 af mathon

Na "springer" ikke nogen steder:

                    CH3COOH (aq)  +  OH- (aq)  -->  CH3COO- (aq)  +  H2O (l)

Na er kun medskrevet i #3 på grund af støkiometrien.


Skriv et svar til: Titreringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.