Kemi

mængdeberegning (puffersystem)

19. februar 2008 af foreningen (Slettet)
Hej! jeg er i gang med et eksempel på at puffersystem og er gået i stå ved at se på deres beregningsskema. Skriver informationerne op her og beregningsskemaet.
_
OH : n= 0,100 mol/L * 0.02L = 0,0020mol

NH4+ : n= 0,100 mol/L *0,100L =0,0100mol

NH3: n= 0,0100mol

Ved tilsætningen af NaOH-opløsningen reagere den stærke base OH- naturligvis med pufferensystemets syre(NH4+). Vi antager at reaktionen er fuldstændig. Stofmængderne før og efter reaktionen anføres under reaktionsskemaet:


NH4+ + OH- ----> NH3 + H2O
før 0,0100mol 0,0020mol 0,0100mol
efter 0,0080mol - 0,0120mol


Det jeg ikke forstår er stofmængden for NH3-efter. forstår at OH- er den begrænsende faktor, men da NH4+ og NH3 reagere med foholdet 1:1 burde stofmængden efter ved den ikke også være 0,080mol? og hvis nej, er der så nogle som kan forklare hvorfor?

(P.S. eksemplet er fra Mygind 2 eksempel 8 s. 72)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2008 af agentkatwin (Slettet)

Det du skal tænke på er at det ikke er alt NH4 der reagerer, men kun 2mmmol. Og idet NH4 og NH3 som du selv siger reagerer 1:1 vil det også betyde at stofmængden af NH3 kun vokser med 2 mmol.
Stofmængderne af de to stoffer vil jo ikke nødvendigvis være den samme bare fordi de reagere 1:1 men ændringen i stofmængder vil være den samme bare med modsat fortegn.

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. februar 2008 af mathon

N(NH3)_før = 0,0100mol

i følge
NH4^(+) + OH^(-) ----> NH3 + H2O, ses at

1 mol forbrugt OH^(-) ækvivalerer 1 mol EKSTRA NH3

0,0020 mol forbrugt OH^(-) ækvivalerer med 0,0020 mol EKSTRA NH3

n(NH3)_efter = n(NH3)_før + n(NH3)_ekstra = (0,0100+0,0020)mol = 0,0120 mol

Skriv et svar til: mængdeberegning (puffersystem)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.