Kemi

Kemi - Maj 1997 opg. d

24. august 2004 af *E* (Slettet)
Hejsa...

Er der mon nogen derude der kan hjælpe mig med en kemiopgave fra den blå eksamensbog Det er fra maj 1997 opgave 2 d...
Jeg kan virkelig ikke se hvad jeg skal gøre, og skal aflevere imorgen... Har prøvet, men kan ikke gennemskye den!

Den er lidt svært at skrive op, men vil prøve så godt jeg kan...

Omdannelsen af malationer til oxaloacetationer:

C4H405^2-(aq) + NAD^+(aq) ->
C4H2O5^2-(aq) + NADH(aq) + H^+(aq)

foreløber i et laboratorium ved følgende betingelser:

pH = 7,0
t = 25 celsius
[NADH]/[NAD+] = 1,4

hvis forholdet [C4H2O5^2-]/[C4H4O5^2-] er mindre end en bestemt krtisk værdi x, foreløber den ved ovenstående informationer.

Bestem x!

Jeg ved desuden at ligevægtkonstanten for omdannelsen af malationer til oxaloacetationer ved 25 celsius er 5,4 gange 10^-13 M.

Håber nogen kan hjælpe for jeg kan ikke se hvad jeg skal gøre!

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

er temmelig sikker på at jeg har lavet den, men hvad hedder selve opgaven? (sidder og bladrer rundt i mine gamle afleveringer...)

Svar #2
24. august 2004 af *E* (Slettet)

Den hedder:
stofomsætning i citronsyrecyklus

Brugbart svar (1)

Svar #3
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

beklager kan ikke finde den... =( kan finde alle de andre maj '97 opgaver og en august '97 opgave om citronsyre, men det hjælper jo nok ikke så meget, beklager!

Brugbart svar (1)

Svar #4
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

tror nu måske at jeg alligevel har et forslag...

ved ikke om du kan følge følgende (eller om det er helt rigtigt):

ligevægt: ((C4H2O5^2-)*(NADH)*(H^+))/((C4H405^2-)*(NAD^+))=5,4*10^-13
(beklager kan ikke finde ud af at lave firkantede paranteser)

bruger brøkregler:
(((C4H2O5^2-)*(H^+))/(C4H405^2-))*((NADH)/(NAD^+))=5,4*10^-13 <=>
((C4H2O5^2-)*(H^+))/(C4H405^2-))*1,4=5,4*10^-13 <=>
((C4H2O5^2-)*(H^+))/(C4H405^2-))=3,857*10^-13

derefter burde du kunne bruge pH til at finde koncentrationen af H^+...?

ved slet ikke om det passer, men for min logik lød det logisk...

Svar #5
24. august 2004 af *E* (Slettet)

jo, det var vidst også noget ligende jeg var blevet enig med mig selv om, men var så ikke helt sikker på hvordan man skulle finde koncentrationen af H^+...
Hmmm prøver lige igen, men ellers mange tak for hjælpen... sødt af dig at forsøge...:)

Brugbart svar (1)

Svar #6
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

det var så lidt =)

tilsyneladende er det jo en vandig opløsning, så kunne man beregne koncentrationen af H^+ som log^(-pH)?

har ikke mine kemibøger mere, men tror nok det er sådan... spørgsmålet er jo bare, om det ikke kun gælder i rene syre-opløsninger?

Svar #7
24. august 2004 af *E* (Slettet)

Hmmm... Sidder stadig fast... Nogen der ved, hvordan man finder koncentrationen af H^+ ud fra #4?
Skal man bruge:
pH = -logCs
eller er jeg helt galt på den???
Tror bare jeg er godt gammeldags forvirret!!!

Svar #8
24. august 2004 af *E* (Slettet)

Tror desværre ikke man kan bruge den, men jeg er heller ikke ligefrem hvad man ville kalde et kemigeni!
Hmmm... tror bare jeg bruger den formel, og så må det være det!!! Han (min lærer) sagde opgaven var svær, sååååå....
Du har vel forresten ikke FACIT til opgave 1e fra maj 1997? Vil godt tjekke om jeg har lavet det rigtigt!! Det ville være dejligt...:)

Brugbart svar (1)

Svar #9
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

hvad har du fået?

Svar #10
24. august 2004 af *E* (Slettet)

At man skal bruge 3,1 g borax og 0,018 L hcl...

Brugbart svar (1)

Svar #11
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

har fået følgende, men lavede den faktisk ikke hlet selv, så følgende er noter fra gennemgang:

ved tilsætning af HCl(aq) sker:
H2BO3- + H3O+(aq) --> H3BO3 + H2O
dvs. [H2BO3-]/c(HCl) = 1/1

ex. regner på 1 liter borsyreopl.; denne skal have [H3BO3]=0,323M , hvilket svarer til 20g (2% pr. 100ml). efter tilsætning af HCl er der dannet 4 H3BO3 pr. Na2B4O7.
vi skal bruge pr.liter 0,323/4 mol Na2B4O7*10H2O (det er en prik, ikke gange!), dermed er m(borax)=(0,323mol/4)*381,37M=28,08g borax.
der skal tilsættes 0,323mol/2 HCl for at omdanne borat til borax.
hvilket i alt bliver 156,5ml 1M HCl, til ½ anvendes 14,04g borax og 78,25ml 1,0M HCl

håber det kunne bruges...

du må desuden meget gerne lige poste svaret på 2d opgaven, når du får det... er gået hen og er blevet helt nysgerrig =)

Svar #12
24. august 2004 af *E* (Slettet)

Jeg var vidst ikke engang tæt på!!Troede faktisk det var rigtigt, men der tog jeg vidst fejl... bliver nok aldrig kemiker:)
Men MANGE TAK for hjælpen!!!!!!!!!!!!!!

Får nok vores opgave tilbage på fredag eller mandag, så der skal jeg nok lige lægge svaret ind...

Men MANGE TUSIND TAK!!!


Brugbart svar (1)

Svar #13
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

det var så lidt =)

det er nu meget sjovt, at sidde og genopdage sine gamle opgaver.. vækker minder om lange dage efter skole =)

(desuden var du tættere på end jeg var dengang)

Svar #14
27. august 2004 af *E* (Slettet)

#13
Så fik jeg minsandten min opgave tilbage idag, og den var uden fejl, så det må jo betyde at du havde ret i din regnemetode...:)
Troede rent faktisk at det var forkert, men tog vidst fejl igen!

Men TUSIND TAK for hjælpen!

Brugbart svar (1)

Svar #15
27. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

fantastisk! troede ellers også at jeg var forkert på den... specielt fordi jeg ikke havde regnet den før... måske havde jeg faktisk en idé om, hvad kemi gik ud på... nok ikke =) men det var da herligt at det passede!!

Skriv et svar til: Kemi - Maj 1997 opg. d

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.