Matematik
Delbrøksopsspaltning
24. august 2004 af
iB (Slettet)
Hej.
Sidder og arbejder med nogen Laplace-tranformationer, og har lidt problemer med at finde de inverse. Vi har fået at vide, at man kan bruge en metode som de kalder "delbrøksopspaltning", men jeg kender/forstår ikke denne metode. Metoden skulle gå ud på, at man tager en brøk, med beværlig nævner, og deler den op i en sum af brøker, som så kan være lettere at genkende med henblik på invers Laplace.
Et eksempel:
[Laplace trasformationen af f]= F(s) = 1/{s(s+1)(s+2)}
Den skulle man så kunne sætte lig: A/s + B/(s+2) + C/(s+1)
Hvor A(s+2)(s+1)+B*s(s+1)+C*s(s+2)=1
Fra dette skulle man så kunne bestemme A, B og C.
Jeg kan bare ikke se hvordan det kan lade sig gøre! Hvis nogen kender til metoden, må de meget gerne skære den ud i pap for mig. Et evt link til en side om metoden eller noget ligende, vil også blive værdsat! :-)
Nu jeg er igang: Kan fx Matlab eller Mable eller måske endda Ti-89 regner Laplace-transformationer? Kender nogen evt nogen sider, hvor man kan finde lidt mere info, og måske eksempler med Laplace?
Håber nogen kan hjælpe mig :-)
Sidder og arbejder med nogen Laplace-tranformationer, og har lidt problemer med at finde de inverse. Vi har fået at vide, at man kan bruge en metode som de kalder "delbrøksopspaltning", men jeg kender/forstår ikke denne metode. Metoden skulle gå ud på, at man tager en brøk, med beværlig nævner, og deler den op i en sum af brøker, som så kan være lettere at genkende med henblik på invers Laplace.
Et eksempel:
[Laplace trasformationen af f]= F(s) = 1/{s(s+1)(s+2)}
Den skulle man så kunne sætte lig: A/s + B/(s+2) + C/(s+1)
Hvor A(s+2)(s+1)+B*s(s+1)+C*s(s+2)=1
Fra dette skulle man så kunne bestemme A, B og C.
Jeg kan bare ikke se hvordan det kan lade sig gøre! Hvis nogen kender til metoden, må de meget gerne skære den ud i pap for mig. Et evt link til en side om metoden eller noget ligende, vil også blive værdsat! :-)
Nu jeg er igang: Kan fx Matlab eller Mable eller måske endda Ti-89 regner Laplace-transformationer? Kender nogen evt nogen sider, hvor man kan finde lidt mere info, og måske eksempler med Laplace?
Håber nogen kan hjælpe mig :-)
Svar #1
24. august 2004 af Peden (Slettet)
Jeg kender ikke noget til LaPlace transformationer (endnu) men jeg ved at med de rette programmer kan både ti-89 (eller hvad nu rumskibet hedder) og matlab/maple kan helt sikkert, brug google.
Svar #2
24. august 2004 af starF (Slettet)
Partielbrøksopsplitning du mener? Ja den kan du bruge. Søg på google min ven.
Skriv et svar til: Delbrøksopsspaltning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
