Kemi

Molarmasser?

25. august 2004 af Jolly (Slettet)
Hey
Hvis der står i min opgave at jeg skal beregne molarmasserne af de stoffer som indgår i reaktionsskemaet - skal jeg så udregne molarmasserne før den afstemte reaktionsligning eller først efter jeg har afstemt ligningen?
fx
1) CH3OH + O2 -> CO2 + H2O (ikke afstemt)
2) 2CH3OH + 3O2 -> 2CO2 + 4H2O (afstemt)

Skal molarmasserne udregnes allerede ved den ikke afstemte ligning eller..?

Håber I kan hjælpe..

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2004 af frodo (Slettet)

molarmassene ændres da ikk bare fordi du sætter koefficienter foran. Det er jo de samme stoffer alligevel!

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2004 af Mads123 (Slettet)

Koefficienterne har ingen betydning, så det er ligemeget hvilken du vælger.

Svar #3
25. august 2004 af Jolly (Slettet)

Molarmassen er da ikke den samme for 3CHOH som for CH3OH.

M(3CH3OH) = (3*12,01)+(9*1,008)+16,00+1,008 = 62,11 g/m

M(CH3OH) = 12,01+(4*1,008)+16,00 =32,042

Hmm... Forstår det ikk.

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2004 af frodo (Slettet)

idet du sætter en koefficient foran i reaktionsligningen, angiver du blot at der er 3 molekyler tilstede i reaktionen.. Molarmassen er et mål for massen af 1 molekyle målt i unit!

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2004 af Mads123 (Slettet)

Det tal der står foran reaktanterne og produkterne er koefficienterne. Dem skal du ikke regne med. Molarmasse vil altid være det samme for et bestemt stof.

Derfor er det den sidste du har skrevet.

Svar #6
25. august 2004 af Jolly (Slettet)

ok, tak skal I ha!

Svar #7
25. august 2004 af Jolly (Slettet)

(Har lige et spørgsmål til)

massen = 5,0g
Indtil videre har jeg fundet ud af at 5,0g træsprit indeholder 5,0 g/32,042 g/m = 0,156 mol

Hvordan kan jeg beregne hvor mange mol der indgår i reaktionen af de øvrige stoffer?

3CH3OH + 3O2 -> 2CO2 + 4H2O

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

det er dér koefficienterne kommer ind... hvis der ved 3CH3OH bruges 0,156mol bruges der det samme antal mol ved stoffer med samme koefficient... hvis koefficienten derimod er forskellig fra 3, skal du regne stofmængden om, fx fra 3CH3OH til 4H2O ved at dividerer med 3 og gange med 4

Svar #9
25. august 2004 af Jolly (Slettet)

hey toffee
dvs fra 3CH3OH til 2CO2 skal jeg dividere med 3 og gange med 2?

2CO2 = (0,156/3)*2 =0,104 mol

Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #10
25. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

det ville jeg mene, ja!!

Svar #11
25. august 2004 af Jolly (Slettet)

hold da fast mand det er totalt indviklet! Men mange tak!!

Brugbart svar (0)

Svar #12
25. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

nej nej, det er faktisk rimelig simpel mængdeberegning, men det hjælper i den grad at stille det op i et skema =)

Skriv et svar til: Molarmasser?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.