Matematik

Cirkler...

26. februar 2008 af cob (Slettet)
Jeg kan ikke rigtig forstå denne opgave:
________________________________________________
To cirkler med radius 2 har centrer i henholdsvis (-1,0) og (3,0). Find ligningerne for de to cirkler med radius 2, der tangerer disse to cirkler?
______________________________________________________

-Hvis man tegner cirklerne kommer de til at ligge på x -aksen og har hinandens centrer som koordinater for r.

-Er det så meningen at jeg skal finde ligningerne for to andre cirkler der tangere de to "første" cirkler?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2008 af mathon

centrerne for de to søgte cirkler har - grundet symmetrien - centrum på linjen x = 1 og skal ligge i afstanden 2r = 4 fra både (-1,0) og (3,0). Afstanden op/ned ad linjen x=1 bliver således den 2. katete i en retvinklet trekant med 1.katete = 2 og hypotenusen 2r = 4,
hvoraf

y^2 + 2^2 = 4^2 eller

y = sqrt(16-4) = sqrt(12) = ca. 3,4641

centrerne for de søgte cirkler bliver således
(1,sqrt(12)) og (1,-sqrt(12)) og har ligningerne

(x-1)^2+(y-sqrt(12)) = 2^2
og
(x-1)^2+(y+sqrt(12)) = 2^2

Svar #2
26. februar 2008 af cob (Slettet)

Hej mathon


Kan godt se at det var noget rod jeg var kommet ud i, tak for hjælpen endnu engang....

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2008 af mathon

rettelse af sprogfusk:
centrerne for de to søgte cirkler har - grundet symmetrien - centrum på linjen x = 1 og skal ligge i afstanden 2r = 4 fra både (-1,0) og (3,0).
-->
centrerne for de to søgte cirkler skal - grundet symmetrien - ligge på linjen x = 1 og have afstanden 2r = 4 fra både (-1,0) og (3,0).

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2008 af mathon

nej, hvor det går...:-)
(x-1)^2+(y-sqrt(12)) = 2^2
og
(x-1)^2+(y+sqrt(12)) = 2^2

-->

(x-1)^2+(y-sqrt(12))^2 = 2^2
og
(x-1)^2+(y+sqrt(12))^2 = 2^2

Svar #5
26. februar 2008 af cob (Slettet)

Mange tak....

En skitse gør underværker....havde bare ikke luret at den kunne betragtes som en retvinklet trekant...:-)


Skriv et svar til: Cirkler...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.