Fysik
Absorptionskoeff.? tykkelse?????????
27. februar 2008 af
Camilloo (Slettet)
Hej alle
Jeg har ikke været tilstede til 50% af min fysiktimer (pga. personlige årsager), og har derved svært ved at løse mange af opgaverne. Jeg har prøvet at bede min lære om hjælp, men forstår faktisk ikke såå meget af det han siger, så jeg søger istedet til jer og bøgerne.
Jeg skal løse en opgave om absorptionskoeff. og stålpladetykkeæse. Jeg har ikke været med til emnet i timerne og forstår ikke at løse denne opgave,selvom jeg har en bog jeg kan læse i.
Håber i kan hjælpe mig på vej og give mig forslag og meget gerne pædagogiske forklaringer :)
STÅLPLADENS TYKKELSE
På stålværket kontrolleres de fremstillede stålpladers tykkelse ved hjælp af strålingen fra en radioaktiv kilde. Man bruger en 137Cs-kilde med aktiviteten 37,0 GBq.
Halveringstiden for 137Cs er 30,2år.
Kilden udsender gamma-stråling. Når gammastrålingen passerer gennem stof, absorberes en del af strålingen.
Tællehastigheden I(x) efter passage af stoftykkelsen x er
I(x)=I0*e^(-u*x)
u er absorptionskoefficienten og I0=1,54*10^6s^(-1) er tællehastigheden, når der ikke er nogen stålplade mellem kilde og detektor.Halveringstykkelsen for stål er x½ = 1,05 cm (x½, er x med en sænket ½).
a)beregn absorptionskoefficienten?
b)hvad er stålpladetykkelsen, når tællehastigheden I måles til 4,11*10^5 s^(-1)?
Jeg har ikke været tilstede til 50% af min fysiktimer (pga. personlige årsager), og har derved svært ved at løse mange af opgaverne. Jeg har prøvet at bede min lære om hjælp, men forstår faktisk ikke såå meget af det han siger, så jeg søger istedet til jer og bøgerne.
Jeg skal løse en opgave om absorptionskoeff. og stålpladetykkeæse. Jeg har ikke været med til emnet i timerne og forstår ikke at løse denne opgave,selvom jeg har en bog jeg kan læse i.
Håber i kan hjælpe mig på vej og give mig forslag og meget gerne pædagogiske forklaringer :)
STÅLPLADENS TYKKELSE
På stålværket kontrolleres de fremstillede stålpladers tykkelse ved hjælp af strålingen fra en radioaktiv kilde. Man bruger en 137Cs-kilde med aktiviteten 37,0 GBq.
Halveringstiden for 137Cs er 30,2år.
Kilden udsender gamma-stråling. Når gammastrålingen passerer gennem stof, absorberes en del af strålingen.
Tællehastigheden I(x) efter passage af stoftykkelsen x er
I(x)=I0*e^(-u*x)
u er absorptionskoefficienten og I0=1,54*10^6s^(-1) er tællehastigheden, når der ikke er nogen stålplade mellem kilde og detektor.Halveringstykkelsen for stål er x½ = 1,05 cm (x½, er x med en sænket ½).
a)beregn absorptionskoefficienten?
b)hvad er stålpladetykkelsen, når tællehastigheden I måles til 4,11*10^5 s^(-1)?
Svar #1
27. februar 2008 af peter lind
a)
Hvis du sætter x til halveringstykkelsen er intensiteten halveret. Det giver dig en ligning til bestemmelse af u.
Sæt den målte I(x) ind i ligningen. Det giver en ligning til bestemmelse af x.
Hvis du sætter x til halveringstykkelsen er intensiteten halveret. Det giver dig en ligning til bestemmelse af u.
Sæt den målte I(x) ind i ligningen. Det giver en ligning til bestemmelse af x.
Svar #2
27. februar 2008 af Camilloo (Slettet)
ok, men det var nemlig også det jeg havde tænkt mig, men problemet er at jeg kender ikke I(x), så jeg har jo både konstanten og I(x) som ubekendte.
Skriv et svar til: Absorptionskoeff.? tykkelse?????????
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
