Kemi
opg. 3.19 - pH
28. februar 2008 af
theaher (Slettet)
Hej!
Jeg er i gang med opg. 3.19 i eksamensopgaver (blå bog) - er der nogen der har lavet den og vil hjælpe mig? Opgaven lyder:
I en 0,0500 M vanding opløsning af methansyre (myresyre) måles pH til 2.54.
a) Beregn protolysegraden for methansyre i opløsningen.
(Hvordan finder jeg det? Skal jeg bruge Oswaldts fortyndingslov.. I så fald, hvordan finder jeg [B]?)
b) Beregn ud fra målingen styrkekonstanten Ks for methansyre.
Det er de to spørgsmål jeg ikke kan besvare.. Håber nogen vil hjælpe mig - det er til i morgen :)
Jeg er i gang med opg. 3.19 i eksamensopgaver (blå bog) - er der nogen der har lavet den og vil hjælpe mig? Opgaven lyder:
I en 0,0500 M vanding opløsning af methansyre (myresyre) måles pH til 2.54.
a) Beregn protolysegraden for methansyre i opløsningen.
(Hvordan finder jeg det? Skal jeg bruge Oswaldts fortyndingslov.. I så fald, hvordan finder jeg [B]?)
b) Beregn ud fra målingen styrkekonstanten Ks for methansyre.
Det er de to spørgsmål jeg ikke kan besvare.. Håber nogen vil hjælpe mig - det er til i morgen :)
Svar #1
28. februar 2008 af mathon
[H3O^(+)] = 10^(-pH) = 10^(-2,54) = 0,002884 M
HCOOH + H2O <--> HCOO^(-) + H3O^(+) i ligevægt gælder:
(1-a)Cs.......................aCs............aCs
a*0,0500 M = 0,002884 M
a = (0,002884 M)/(0,0500 M) = 0,057681 = ca. 5,8%
ligevægtsligningen:
[HCOO^(-)]*[H3O^(+)]/[HCOOH] = Ks
aCs*aCs/((1-a)Cs) = Ks eller
a^2*Cs/(1-a) = Ks, hvoraf
Ks = 0,057681^2*0,0500/(1-0,057681) = 0,00017673 = 1,7673*10^(-4)
svarende til
pKs = -log(Ks) = -log(1,7673*10^(-4)) = 3,75317
HCOOH + H2O <--> HCOO^(-) + H3O^(+) i ligevægt gælder:
(1-a)Cs.......................aCs............aCs
a*0,0500 M = 0,002884 M
a = (0,002884 M)/(0,0500 M) = 0,057681 = ca. 5,8%
ligevægtsligningen:
[HCOO^(-)]*[H3O^(+)]/[HCOOH] = Ks
aCs*aCs/((1-a)Cs) = Ks eller
a^2*Cs/(1-a) = Ks, hvoraf
Ks = 0,057681^2*0,0500/(1-0,057681) = 0,00017673 = 1,7673*10^(-4)
svarende til
pKs = -log(Ks) = -log(1,7673*10^(-4)) = 3,75317
Svar #2
28. februar 2008 af theaher (Slettet)
Tusind tak fordi du ville kigge på det! :) Tænkte på om jeg kan få dig til at forklare det lidt.. Forstår ikke hvad (1-a)Cs..... aCs... aCs betyder?
Svar #3
28. februar 2008 af mathon
En svag monoprot syre, HB er kun delvis ioniseret.
Hvis [HB]_formel = Cs, vil kun decimalbrøkdelen a - egentlig alfa - være ioniseret, dvs. a*Cs
Den resterende ikke-ioniserede, aktuelle syrekoncentration [HB]_aktuel er således:
Cs - a*Cs = (1-a)Cs (den fælles faktor Cs er sat uden for en parentes)
Hvis [HB]_formel = Cs, vil kun decimalbrøkdelen a - egentlig alfa - være ioniseret, dvs. a*Cs
Den resterende ikke-ioniserede, aktuelle syrekoncentration [HB]_aktuel er således:
Cs - a*Cs = (1-a)Cs (den fælles faktor Cs er sat uden for en parentes)
Skriv et svar til: opg. 3.19 - pH
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
