Kemi

pH - phosphorsyre

28. februar 2008 af ullabulla8 (Slettet)
Hej. Nogen der kan hjælpe?:)

a) beregn pH for en 0,15 M H3PO4-opløsning. det kan antages at phosforsyre opfører sig som en monohydron syre.

H3PO4(aq) + H2O(l) --> H2PO4^-(aq) + H3O^+

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2008 af mathon

H3PO4(aq) + H2O(l) <--> H2PO4^-(aq) + H3O^+

Cs = 0,15 M
pKs_1(H3PO4) = 2.12, hvilket indikerer middelstærksyre

Ks_1 = 10^(-pKs_1) = 10^(-2,12) = 0,007586

pH = -log[(-Ks+sqrt(Ks^2+4*Ks*Cs))/2] =

pH = -log[(-0,007586+sqrt(0,007586^2+4*0,007586*0,15))/2] = 1,52
................................................................................................................
se evt.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=277791

Brugbart svar (1)

Svar #2
28. februar 2008 af mathon

middelstærksyre --> middelstærk syre

Svar #3
28. februar 2008 af ullabulla8 (Slettet)

tak:).

Svar #4
28. februar 2008 af ullabulla8 (Slettet)

Kan du tilfældigvis også hjlæpe med de næste to opgaver?

b) Man ønsker nu at fremstille en pufferopløsning, hvor pH er 7,0. Hvilke to af stofferne er mest anvendelige til at indgå i pufferblandingen?


c) Beregn stofmængdeforholdet mellem de to stoffer i pufferblandingen med pH=7,0.

Brugbart svar (3)

Svar #5
28. februar 2008 af mathon

b)
Hvilke to af stofferne er mest anvendelige til at indgå i pufferblandingen?
Du giver ingen valgmuligheder, men det må være

H2PO4^(-)(aq) og HPO4^(2-), da pKs(H2PO4^(-)) = 7,21

pH = pKs + log[n(base)/n(syre)]

7 = 7,21 + log[n(HPO4^(2-)/n(H2PO4^(-)]

log[n(HPO4^(2-)/n(H2PO4^(-)] = 7-7,21 = -0,21

n(HPO4^(2-)/n(H2PO4^(-) = 10^(-0,21) = 0,616595

Brugbart svar (3)

Svar #6
28. februar 2008 af Jelly (Slettet)

b)
Man kan slå de respektive pKs værdier op, også skal pH være tættest på pKs.
H3PO4(aq): pKs1 = 2,12
H2PO4^-(aq): pKs2=7,21
HPO4^2-(aq): pKs3=12,38

Af ovenstående ses, at det korresponderende syre-base par for 2. trin i hydronolyseligvægten er det mest velegnede, for pKs2 er på 7,21, dvs. tæt på pH=7. De to stoffer, der er mest velegnede til pufferblandingen, er derfor H2PO4-/HPO42-.

Brugbart svar (1)

Svar #7
28. februar 2008 af Jelly (Slettet)

og mathon har svaret på opgave c), altså det med stofmængdeforholdet

Brugbart svar (1)

Svar #8
12. november 2010 af Zuhal10 (Slettet)

 kan du tilfædigvis også hjælpe med de næste opgave..

til 50 ml af den ovennævnte pufferblanding, hvor [H2PO4-] = 0,100 , tilsættes 2,0.10^-3 mol NaOH

d) beregn PH for blandingen efter tilsætning af de 2,0 mmol NaOH?

skal jeg så bruge formlen for pufferligning eller hvad???


Brugbart svar (2)

Svar #9
12. november 2010 af mathon

af
         ns = (0,050 L)·(0,100 mol/L) = 0,005 mol
og
         nb = 0,617·(0,005 mol) = 0,003 mol
 

         pH = 7,21 + log((0,003+0,002)/(0,005-0,002)) = 7,4

i overensstemmelse med,
at pH i en puffer med rimelig pufferkapacitet
ikke ændres nævneværdigt
selv ved tilsætning at et mindre volumen stærk syre eller stærk base


Skriv et svar til: pH - phosphorsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.