Kemi
massepct af syre
05. marts 2008 af
dhalia (Slettet)
Der foreligger en ester af en monoprot syre. Esterens formel kan skrives således
R1 og R2 er alkylgrupper.
Der afvejes 0,524 g af esteren, hvortil der sættes 50,0 mL 0,100 M NaOH-opløsning. Blandingen koges et stykke tid under tilbagesvaling.
a) Opskriv reaktionsskemaet for den reaktion, der foregår.
Efter afkøling titreres overskuddet af base med 0,100M saltsyre. Forbruget af saltsyre er 11,5 mL.
b) Beregn esterens molare masse.
Nu tilsættes overskud af saltsyre til reaktionsblandingen. Herved udfældes den organiske syre, der indgik i esteren. Denne syre filtreres fra og analyseres med resultatatet: 68,84 masse% C og 4,95 masse% H.
c) Bestem syrens molekylformel.
Såvel esteren som syren brænder med en stærk sodende flamme.
d) Angiv esterens strukturformel og systematiske navn
spørgsmålet er i spg c hvis der er 68,84 % C som vejer 12 og 4,95 % H som vejer 1 som må forholdet mellem C og H være 68,84/12 = 5,7 for C og 4,95/1 =4,95 for H. altså 5,7 til 4,95. Normalt vil der da være ca dobbelt så meget H som C i en syre. Hvad gør jeg galt.
R1 og R2 er alkylgrupper.
Der afvejes 0,524 g af esteren, hvortil der sættes 50,0 mL 0,100 M NaOH-opløsning. Blandingen koges et stykke tid under tilbagesvaling.
a) Opskriv reaktionsskemaet for den reaktion, der foregår.
Efter afkøling titreres overskuddet af base med 0,100M saltsyre. Forbruget af saltsyre er 11,5 mL.
b) Beregn esterens molare masse.
Nu tilsættes overskud af saltsyre til reaktionsblandingen. Herved udfældes den organiske syre, der indgik i esteren. Denne syre filtreres fra og analyseres med resultatatet: 68,84 masse% C og 4,95 masse% H.
c) Bestem syrens molekylformel.
Såvel esteren som syren brænder med en stærk sodende flamme.
d) Angiv esterens strukturformel og systematiske navn
spørgsmålet er i spg c hvis der er 68,84 % C som vejer 12 og 4,95 % H som vejer 1 som må forholdet mellem C og H være 68,84/12 = 5,7 for C og 4,95/1 =4,95 for H. altså 5,7 til 4,95. Normalt vil der da være ca dobbelt så meget H som C i en syre. Hvad gør jeg galt.
Svar #1
05. marts 2008 af mathon
"Såvel esteren som syren brænder med en stærk sodende flamme", hvilket tyder på et større indhold af C end "sædvanligt". Det KUNNE tyde på et aromatisk alkan-radikal, hvilket understøtter din betragtning: "Normalt vil der da være ca dobbelt så meget H som C i en syre".
for fx.
C6H5-COOH
gælder din bemærkning ikke.....
for fx.
C6H5-COOH
gælder din bemærkning ikke.....
Svar #2
05. marts 2008 af Jelly (Slettet)
a) R1-COO-R2 + OH(^-) --> R1-OO(^-) + HO - R2
b)
Vi beregner det forbrugte voloumen OH^- = (50mL-13,9mL)=36,1ml=0,00361L
n=c*V --> 0,1*0,0361L =0,00361mol
M= m/n --> 0,494g/0,00361mol = 136,29g/mol
c)Vi antager vi har 100g. stof (procenttallene for stoffernes sammensætninger giver 100%)
Massen af O må så være: 100g-(68,84g+4,95g) = 26,21g
Efter du har beregnet molforholdene ud, ved vi
vi ved, at der skal være 2 O'er (caboxylsyre), skal vi gange molforholdene med 1,22. Hermed fås:
2 O'er
6 H'er
7 C'er
Da det er en monohydronsyre kan vi skrive det således: C6H5COOH (benzosyre)
d)
Molarmassen af benzoat er ca. 121g/mol. Dette betyder, at der "kun" er 15g/mol tilbage til R2 i strukturformlen. Der kan derfor kun være tale om methylbenzoat(benzosyremethylester)
Lidt svært at tegne herinde, men det kan du passende gør nu :)
Skriv et svar til: massepct af syre
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
