Matematik

Hjælp til matematikopgave

06. marts 2008 af tststs (Slettet)
Hej!

Jeg sidder med en opgave som lyder:


En funktion er bestemt ved f(x)=0,25x+1+(1/x)

Angiv for hvert reelt tal k antallet af løsninger til ligningen f(x)=k

Jeg forstår simpelthen ikke opgaven, er der mon nogle mennesker som kan hjælpe mig?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2008 af Riemann

Undersøg ligningen, f(x)=k:

0,25x+1+(1/x) = k

For x forskellig fra 0 kan dette omskrives til:

0,25*x^2+ (1-k)*x + 1 = 0

Dette er en andengradsligning, og du kan undersøge, hvor mange rødder den har (afhængigt af k).

Hint: opskriv diskriminanten.

Svar #2
06. marts 2008 af tststs (Slettet)

jeg forstår ikke helt hvorfor det kan omskrives til det.

hvorfor x^2??

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2008 af Riemann

gang med x på begge sider

Svar #4
06. marts 2008 af tststs (Slettet)

hvis du gange med x på begge sider bliver det da

kx

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2008 af Riemann

Det det bliver

0,25x^2+x+1 = k*x

Så trækker man kx fra på begge sider:

0,25x^2+x-kx+1 = 0

Og så bruges af x-kx = (1-k)*x:

0,25x^2+(1-k)*x+1 = 0

Svar #6
06. marts 2008 af tststs (Slettet)

ah, mange tak!

Svar #7
06. marts 2008 af tststs (Slettet)

diskriminanten vil give

(1-k)^2-4*0,25*1 = 1+k^2-2k-1 = k^2-2k

hvad så?

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2008 af Riemann

Hvis diskrimananten er større end nul, så har ligningen netop to reelle løsninger, hvis diskriminanten er lig nul er der een reel løsning, hvis den er mindre nul så er der 0 løsning.

Så du skal bestemme finde ud af for hvilke k udtrykket k^2-2k er større end, lig og mindre end 0.

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. oktober 2009 af irna (Slettet)

Du siger tilsidst at man skal bestemme finde ud af for hvilke k udtrykket k^2-2k er større end, lig og mindre end 0.
 - kunne du måske vise kort, hvordan du har gjort det og dermed fundet en løsning ?!?!?


Skriv et svar til: Hjælp til matematikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.