Kemi
CaCO3 og HCl
12. marts 2008 af
Henriette1980 (Slettet)
Jeg har afvejet 2 g CaCO3 og tilsat 50 ml 1M HCL.
Og derefter gjort som følger:
1. På en vægt anbringes et 250 mL bægerglas.
2. I bægerglasset anbringes 50 mL saltsyre (1M)
3. Der afvejes 2,0 g granuleret marmor på et urglas
4. Det hele anbringes på vægtskålen og vægten tareres.
5. Nu hældes marmor ned i bægerglasset samtidig med at du starter et ur.
6. Aflæs nu sammenhørende værdier af massen og tiden.
7. Når massen ikke længere ændrer sig nævneværdigt stoppes forsøget.
Til tiden 0 har jeg selvfølgelig 2g
Til tiden 100 har jeg 1,3 g
Til tiden 200 har jeg 1,2 g
Hvordan kan jeg finde min koncentration af HCl. Jeg har fundet en anden, der stort set har spurgt om det samme, men der var også foretaget målinger på volumen.
Jeg har kun massen og tiden som målinger.
Jeg kan godt regne ud, at den "forsvundne" masse må være det fordampede CO2, men hvad så ???
Og derefter gjort som følger:
1. På en vægt anbringes et 250 mL bægerglas.
2. I bægerglasset anbringes 50 mL saltsyre (1M)
3. Der afvejes 2,0 g granuleret marmor på et urglas
4. Det hele anbringes på vægtskålen og vægten tareres.
5. Nu hældes marmor ned i bægerglasset samtidig med at du starter et ur.
6. Aflæs nu sammenhørende værdier af massen og tiden.
7. Når massen ikke længere ændrer sig nævneværdigt stoppes forsøget.
Til tiden 0 har jeg selvfølgelig 2g
Til tiden 100 har jeg 1,3 g
Til tiden 200 har jeg 1,2 g
Hvordan kan jeg finde min koncentration af HCl. Jeg har fundet en anden, der stort set har spurgt om det samme, men der var også foretaget målinger på volumen.
Jeg har kun massen og tiden som målinger.
Jeg kan godt regne ud, at den "forsvundne" masse må være det fordampede CO2, men hvad så ???
Svar #1
13. marts 2008 af mathon
af
CaCO3 + 2HCl --> CaCl2 + CO2 + H2O ses,
at
1 mol CO2 ækvivalerer 2 mol HCl , dvs. i mængdeforholdet 1:2
M(CO2) = 44 g/mol = 44 mg/mmol
n(HCl)_start = (50 mL)*(1 mmol/mL) = 50 mmol
n(HCl)_aktuel = (50 mmol) - 2*m_tab/(44 mg/mmol))
CaCO3 + 2HCl --> CaCl2 + CO2 + H2O ses,
at
1 mol CO2 ækvivalerer 2 mol HCl , dvs. i mængdeforholdet 1:2
M(CO2) = 44 g/mol = 44 mg/mmol
n(HCl)_start = (50 mL)*(1 mmol/mL) = 50 mmol
n(HCl)_aktuel = (50 mmol) - 2*m_tab/(44 mg/mmol))
Svar #2
28. marts 2008 af Henriette1980 (Slettet)
Jeg troede at det var CaCO3 man skulle regne på, hvorfor er det ikke det, når det er det jeg har afvejet i starten ?
Skriv et svar til: CaCO3 og HCl
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
